Καθυστερήσεις και γραφειοκρατία βλάπτουν σοβαρά τους εργαζομένους

Ο Δήμαρχος Βύρωνα, Ακης Κατωπόδης

Σε επίσχεση εργασίας προχώρησαν χθες οι τρεις εργαζόμενοι στο κέντρο κοινότητας του Δήμου Βύρωνα οι οποίοι εξυπηρετούν καθημερινά πολίτες από ευπαθείς ομάδες που πλήττονται ή απειλούνται από τη φτώχεια ή τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Παραμένουν επί δύο μήνες απλήρωτοι και ζητούν μέσω του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα ο δήμαρχος της περιοχής αλλά και το υπουργείο Εσωτερικών να παρέμβουν ώστε να λάβουν άμεσα τα δεδουλευμένα τους.

Το ζήτημα είναι πρακτικό και γραφειοκρατικό και δυνητικά αφορά πολλούς ακόμα εργαζομένους στους ΟΤΑ με τα προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Οι εργαζόμενοι στο κέντρο κοινότητας Βύρωνα χαρακτηρίζουν την επίσχεση εργασίας έσχατη λύση για να προασπίσουν την αξιοπρέπειά τους, ζητώντας να πληρωθούν το συντομότερο ώστε να επιστρέψουν στην εργασία τους κοντά στους ανθρώπους που τους έχουν πραγματικά ανάγκη.

Το κέντρο κοινότητας διασυνδέει κοινωνικές ομάδες, όπως άνεργοι, μετανάστες, αιτούντες άσυλο, ΑμεΑ, με προγράμματα του δήμου, της περιφέρειας κ.λπ., ενώ τους παρέχει συμβουλευτική και άλλες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα, από τον Μάρτιο του 2017 που ξεκίνησε τη λειτουργία της η δομή έχει εξυπηρετήσει 3.500 πολίτες.

Οι τρεις εργαζόμενοι της συγκεκριμένης κοινωνικής δομής έχουν προσληφθεί μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ που διαρκεί έως το 2020 και πληρώνονται όπως προβλέπεται από το μισθολόγιο του Δημοσίου.

Οπως υποστηρίζει το σωματείο τους, η μισθοδοσία δεν καταβάλλεται καθώς με ευθύνη της δημοτικής αρχής δεν ενημερώθηκε-προωθήθηκε εγκαίρως ο φάκελος για τη χρηματοδότηση του προγράμματος που πρέπει ανά συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα να λαμβάνει η διαχειριστική αρχή της περιφέρειας.

Το θέμα είναι γραφειοκρατικό και δυνητικά αφορά πολλούς ακόμα εργαζομένους μέσω ΕΣΠΑ σε κοινωνικές δομές των δήμων, μας εξήγησε ο δήμαρχος Βύρωνα, Ακης Κατωπόδης. Μάλιστα, προχώρησε σε πρόταση προς το υπουργείο Εσωτερικών να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να πληρώνονται από τα διαθέσιμα των δήμων εάν τα χρήματα του ΕΣΠΑ δεν καταβάλλονται εγκαίρως.

«Με τη μισθοδοσία δεν παίζουμε. Εμείς δώσαμε εντολή να πληρωθούν μέσω τού “εντέλλεσθε” οι τρεις εργαζόμενοι, αλλά υπήρχε γραφειοκρατικό θέμα.

Ο δήμος ήδη έχει στείλει τα στοιχεία στη διαχειριστική αρχή και έλαβε ενημέρωση ότι ελέγχθηκαν και είναι σωστά, άρα οι πληρωμές είναι ζήτημα ημερών και δεν υπάρχει θέμα ανησυχίας. Εντός Σεπτεμβρίου θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι», κατέληξε ο κ. Κατωπόδης.

Έντυπη έκδοση

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.