Κέρδη-ρεκόρ για τα ΕΛΠΕ στο εννιάμηνο

ΕΛ.ΠΕ., Ελληνικά Πετρέλαια

Ετος-ορόσημο θα είναι το 2018 για τον όμιλο των ΕΛΠΕ σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 9μήνου, καθώς καταγράφεται ρεκόρ δημοσιευμένων κερδών (+32%) και εξαγωγών. Ο κύκλος εργασιών 9μήνου διαμορφώθηκε στα 7,3 δισ. ευρώ (+25%) λόγω υψηλότερου όγκου πωλήσεων και αυξημένων τιμών αργού.

Η παραγωγή έφτασε τους 11,7 εκατ. τόνους, ο όγκος πωλήσεων άγγιξε τους 12,4 εκατ. τόνους και οι εξαγωγές που αντιπροσωπεύουν πλέον το 57% των συνολικών πωλήσεων έφτασαν στους 7,1 εκατ. μετρικούς τόνους.

Αναλυτικότερα τα δημοσιευμένα κέρδη EBITDA ανήλθαν στα 258 εκατ. ευρώ στο γ’ τρίμηνο (+12%), οδηγώντας τα αντίστοιχα για το 9μηνο στα 731 εκατ. (+20%) που αποτελεί επίδοση-ρεκόρ. Τα δημοσιευμένα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 135 εκατ. ευρώ το Γ’ τρίμηνο (+28%) και 360 εκατ. ευρώ (+32%) το 9μηνο, επίσης υψηλότερη επίδοση που έχει καταγραφεί, με τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) στα 1,8 ευρώ .

Οι εξαιρετικές επιδόσεις είναι αποτέλεσμα της συστηματικής υλοποίησης του τρέχοντος πενταετούς προγράμματος και της επίτευξης των στόχων αριστοποίησης της εκμετάλλευσης του παραγωγικού συστήματος και των εξαγωγών, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου ΕΛΠΕ, Στάθη Τσοτσορό.

Γράφημα ΕΛΠΕ

Καθοριστικής σημασίας είναι ο χρηματοοικονομικός σχεδιασμός ο οποίος προβλέπει σταδιακή μείωση του συνολικού καθαρού δανεισμού, που υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2,5 ετών, και η περαιτέρω μείωση του χρηματοικονομικού κόστους κατά 13%. Παράλληλα, όπως εξηγεί ο Στάθης Τσοτσορός, οι λειτουργικές ταμειακές ροές του Γ’ τριμήνου διαμορφώθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι τριμήνων ξεπερνώντας τα 203 εκατ. ευρώ.

«Οι παραπάνω εξελίξεις, ως απόρροια και της ολοκλήρωσης του προγράμματος αναχρηματοδότησης του Ομίλου, διασφαλίζουν την κεφαλαιακή επάρκεια του Ομίλου, βελτιώνουν σημαντικά τους όρους και την ευελιξία χρηματοδότησης και επιτρέπουν στο διοικητικό συμβούλιο να λάβει απόφαση για διανομή προμερίσματος ύψους 0,25 ευρώ ανά μετοχή. Εκτακτο μέρισμα αναμένεται να προκύψει και από την ολοκλήρωση της πώλησης του ΔΕΣΦΑ» υπογραμμίζει ο επικεφαλής των ΕΛΠΕ.

Σε ό,τι αφορά τον στρατηγικό σχεδιασμό της περιόδου 2019-2023, υλοποιείται απαρέγκλιτα με συνολικές επενδύσεις 1 δισ. ευρώ και κεντρικό άξονα της ενίσχυση της βελτίωσης και της ανταγωνιστικότητας με κύριο στόχο τη διαρκή αναβάθμιση του ομίλου που θα διασφαλίσει την ηγετική παρουσία του στη ΝΑ Ευρώπη.

«Σχεδιασμός που στοχεύει επίσης την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και ανεξαρτησίας, με το Πρόγραμμα Ερευνας και Παραγωγής το οποίο έτυχε ιδιαίτερα θερμής αποδοχής από κορυφαίες διεθνείς εταιρείες (ExxonMobil, Total, Repsol, Edison), με τις οποίες ο Ομιλος ΕΛΠΕ συμπράττει και μετέχει δυναμικά στο εθνικό εγχείρημα για τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο, μια εξέλιξη που αναμφίβολα θα αναβαθμίσει ενεργειακά και γεωστρατηγικά τη χώρα και θα δημιουργήσει προστιθέμενη αξία για την εθνική οικονομία, τις τοπικές κοινωνίες και τις ? ?ναπτυξιακές προοπτικές του τόπου» υπογραμμίζει ο επικεφαλής των ΕΛΠΕ, Στάθης Τσοτσορός.

Έντυπη έκδοση

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.