Ισχυρές οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας για 2018 και 2019

Κριστίν Λαγκάρντ

Συνέχεια των ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης στην παγκόσμια οικονομία βλέπει για φέτος και για το 2019 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και καλεί τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία προκειμένου να επιμηκύνουν αυτήν την αναπτυξιακή περίοδο και να εξοπλιστούν έτσι ώστε να είναι έτοιμες για την επόμενη επιβράδυνση.

Στην εξαμηνιαία έκθεση του World Economic Outlook που έδωσε χθες στη δημοσιότητα, το ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι η ανάπτυξη 3,8% που η παγκόσμια οικονομία πέτυχε πέρυσι ήταν 0,5% υψηλότερη από το 2016 και η ισχυρότερη από το 2011.

Κινητήρες αυτής ήταν η ανάκαμψη των επενδύσεων στις ανεπτυγμένες οικονομίες, η συνεχιζόμενη ισχυρή ανάπτυξη στην αναδυόμενη Ασία, η αξιοσημείωτη ανάκαμψη της αναδυόμενης Ευρώπης και οι ενδείξεις ανάκαμψης σε αρκετές χώρες-εξαγωγείς εμπορευμάτων.

Η ισχυρή δυναμική, το ευνοϊκό κλίμα στις αγορές, οι χαλαρές χρηματοπιστωτικές συνθήκες και οι θετικοί αντίκτυποι της επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής θα επιταχύνουν ελαφρά, σύμφωνα με το Ταμείο, τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας στο 3,9%, τόσο φέτος όσο και το 2019. Επιπλέον, η μερική ανάκαμψη των τιμών των πρώτων υλών θα βελτιώσει τις επιδόσεις των οικονομιών που βασίζονται στις εξαγωγές τους.

Το Ταμείο προβλέπει ελαφρά επιτάχυνση της ανάπτυξης στην ευρωζώνη από το 2,3% το 2017 σε 2,4% φέτος, αλλά επιβράδυνση σε 2% το 2019, ενώ στις ΗΠΑ βλέπει ότι από 2,3% πέρυσι η ανάπτυξη θα φτάσει φέτος στο 2,9%, για να επιβραδύνει το 2019 στο 2,7%. Για την Κίνα προβλέπει αργή επιβράδυνση της ανάπτυξης, από 6,9% το 2017 σε 6,6% φέτος και 6,4% το 2019, ενώ για την Ιαπωνία 1,7%, 1,2% και 0,9% αντίστοιχα.

Μεσοπρόθεσμα το Ταμείο αναμένει μικρή επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης στο 3,7%. «Μόλις ολοκληρωθεί η κυκλική ανάκαμψη, οι περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες θα επιστρέψουν σε ρυθμούς δυνητικής ανάκαμψης χαμηλότερους από τους προ κρίσης μέσους όρους τους.

Η ανάπτυξη των ΗΠΑ θα επιβραδυνθεί σε χαμηλότερους ρυθμούς, καθώς η θετική επίπτωση των πρόσφατων δημοσιονομικών αλλαγών θα αντιστραφεί».

Κάποιες από τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες θα καταφέρουν να διατηρήσουν την ανάπτυξή τους στα επίπεδα του 2018-19.

Ωστόσο, 40 εξ αυτών προβλέπεται να αναπτυχθούν με πιο αργούς ρυθμούς από τους αντίστοιχους των ανεπτυγμένων, αποτυγχάνοντας να μειώσουν κάπως το τεράστιο κενό που τις χωρίζει.

Το Ταμείο προειδοποιεί πάντως πως η τρέχουσα δυναμική δεν είναι διασφαλισμένη. Μεσοπρόθεσμα υπάρχουν κίνδυνοι, όπως ένα απότομο σφίξιμο των χρηματοπιστωτικών συνθηκών, η συρρίκνωση της στήριξης στην παγκόσμια οικονομική ολοκλήρωση, οι αυξανόμενες εμπορικές εντάσεις, η στροφή σε πολιτικές προστατευτισμού και οι γεωπολιτικές εντάσεις.

Ετσι, η τρέχουσα ανάκαμψη αποτελεί, σύμφωνα πάντα με το Ταμείο, ευκαιρία για την προώθηση πολιτικών και μεταρρυθμίσεων που θα διασφαλίσουν τη σημερινή ανοδική δυναμική και θα ενισχύσουν τη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη προς όφελος όλων.

Οι πολιτικές αυτές θα πρέπει να εστιάζουν σε μια ανάπτυξη για όλους, στη δημιουργία «μαξιλαριών» με τα οποία θα αντιμετωπιστεί η επόμενη επιβράδυνση ή χρηματοπιστωτική κρίση και στην ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας.

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.