Θετικές για την Ελλάδα οι νέες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Πιερ Μοσκοβισί

Ο εμπορικός πόλεμος έχει αρχίσει να σιγοτρώει την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, όμως η Ελλάδα βρίσκεται σε διαφορετική ρότα ανάπτυξης και αν τηρήσει τις δεσμεύσεις της, θα συνεχίσει να ανακάμπτει τα επόμενα χρόνια, υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στις καλοκαιρινές προβλέψεις της για την πορεία των οικονομιών της Ε.Ε. που δημοσιοποιήθηκαν χθες, η Κομισιόν διατηρεί τις εκτιμήσεις που είχε πριν από τρεις μήνες για τη χώρα μας, αναμένοντας αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,9% φέτος και κατά 2,3% το 2019.

Υπογραμμίζει το ισχυρό ξεκίνημα της ελληνικής οικονομίας στο α’ τρίμηνο του 2018 και τον ρυθμό ανάπτυξης 0,8% που σημείωσε.

Κάτι που, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, δείχνει ότι το φρενάρισμα που σημειώθηκε στο δ’ τρίμηνο του 2017 (ανάπτυξη 0,2%) ήταν παροδικό και ότι η Ελλάδα πράγματι ανακάμπτει.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η ανάπτυξη του α’ τριμήνου οφειλόταν στις υψηλότερες εξαγωγές και τις χαμηλότερες εισαγωγές (καθαρές εξαγωγές).

Θετική εξέλιξη αποτέλεσε ακόμη η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, για πρώτη φορά από το 2016.

Εν τούτοις, η συνολική κατανάλωση σημείωσε ελάχιστη βελτίωση (0,1%) και υπεύθυνη γι’ αυτό ήταν η δημόσια κατανάλωση, που υποχώρησε στο διάστημα αυτό.

Στα αρνητικά του α’ τριμήνου ήταν και η υποχώρηση των επενδύσεων, που όμως ήταν αναμενόμενη ώς έναν βαθμό λόγω της ισχυρής αύξησής τους το προηγούμενο τρίμηνο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πάντως ότι ο βασικός κινητήρας της ανάπτυξης στη συνέχεια θα είναι οι επενδύσεις, οι οποίες όπως προβλέπει θα αυξάνονται χάρη στο βελτιούμενο επιχειρηματικό περιβάλλον και τις αυξανόμενες άμεσες επενδύσεις. Αντίθετα, η ιδιωτική κατανάλωση θα παραμείνει υποτονική, ενώ η συνεισφορά των καθαρών εξαγωγών στην ανάπτυξη θα μετριαστεί στο υπόλοιπο έτους.

Για την αγορά εργασίας, η Επιτροπή υπογραμμίζει τη μείωση της ανεργίας στο 20,1% τον περασμένο Μάρτιο, όπως και την αύξηση περίπου 2% που σημείωσε η απασχόληση το πρώτο τρίμηνο, αναμένοντας περαιτέρω βελτίωση στη συνέχεια.

Η Κομισιόν πιστεύει, τέλος, ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι οι δεσμεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις θα τηρηθούν.

Αντίθετα, για το σύνολο της ευρωζώνης η Επιτροπή υποβάθμισε τις εαρινές εκτιμήσεις της. Προβλέπει πλέον ότι η οικονομία των χωρών του ευρώ θα αναπτυχθεί φέτος κατά 2,1% έναντι 2,3% που εκτιμούσε πριν από τρεις μήνες, ενώ διατηρεί την εκτίμησή της για το 2019 (2%).

Για τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης και της Ε.Ε., τη Γερμανία, προβλέπει ανάπτυξη 1,9% φέτος έναντι 2,3% που προέβλεπε πριν και 1,9% για το 2019 έναντι 2,1% αντίστοιχα.

Η χαμηλότερη εκτίμησή της αντικατοπτρίζει τις επιπτώσεις των διεθνών εμπορικών εντάσεων, της πολιτικής αβεβαιότητας και των αυξανόμενων τιμών ενέργειας στο οικονομικό κλίμα.

Η Επιτροπή προειδοποιεί ότι αν οι εμπορικές εντάσεις με τις ΗΠΑ κλιμακωθούν περαιτέρω, θα παγιωθεί η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος, επιδρώντας αρνητικά σε διεθνές εμπόριο και επενδύσεις και διακόπτοντας την τρέχουσα κυκλική ανάκαμψη.

«Ο εμπορικός πόλεμος δεν δημιουργεί νικητές, μόνο θύματα», προειδοποίησε χαρακτηριστικά στην παρουσίαση των προβλέψεων χθες ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί.

Έντυπη έκδοση

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.