«Η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα διευθέτηση, όχι όμως πρόγραμμα» UPD

Πιερ Μοσκοβισί

Μία μέρα μετά το δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung, που έκανε λόγο για παράταση του ελληνικού προγράμματος μέχρι να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις από την ελληνική κυβέρνηση και να αποφασίσει το ΔΝΤ τη συμμετοχή του ή όχι στο πρόγραμμα, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων δηλώνει η Ελλάδα θα χρειαστεί μια νέα διευθέτηση μετά την 20ή Αυγούστου.

«Θα χρειαστεί να συμφωνήσουμε σε μια διευθέτηση μετά το πρόγραμμα, η οποία θα υποστηρίζει τη συνέχιση της εφαρμογής, τα επόμενα χρόνια, των μεταρρυθμίσεων που έχουν υιοθετηθεί, καθώς και τη συνέχιση της ορθής δημοσιονομικής πολιτικής — η οποία όμως δεν θα είναι ένα μεταμφιεσμένο νέο πρόγραμμα» αναμένεται να δηλώσει σήμερα ο Πιερ Μοσκοβισί στο πλαίσιο ομιλίας του στο Peterson Institute of International Affairs στην Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όταν η Ελλάδα βγει από το πρόγραμμα, τον Αύγουστο, θα ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο όσον αφορά τη δημοσιονομική της πολιτική και θα υπόκειται σε λιγότερο λεπτομερή αξιολόγηση σε ετήσια βάση, τη λεγόμενη επιτήρηση μετά το πρόγραμμα.

Θυμίζουμε ότι το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας χαρακτήριζε ασαφές εάν μια τέτοια παράταση θεωρείται ουσιαστική αλλαγή στους όρους του μνημονίου, καθώς σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να συμφωνήσει και η ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας.

Παραμένει, όμως, ασαφές και το πόσο σημαντική είναι πια η συμμετοχή του ΔΝΤ για τη γερμανική κυβέρνηση, καθώς δεν έχει ακόμη κατασταλάξει η άποψη εντός των Χριστιανοδημοκρατών.

Σχοινάς: Εργαζόμαστε για την ολοκλήρωση του προγράμματος

Σχόλιο για το ενδεχόμενο παράτασης του ελληνικού προγράμματος έκανε και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, όταν ρωτήθηκε για τα σχετικά δημοσιεύματα απάντησε ότι η Επιτροπή εργάζεται πάνω σε πραγματικά γεγονότα και δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο επ’ αυτού.

Όπως σημείωσε η Κομισιόν επικεντρώνει την προσοχή της στη συνεργασία με τους εταίρους της «για να χτίσει» πάνω στην «καλή πρόοδο» που έχει σημειωθεί τους τελευταίους μήνες στην πορεία του ελληνικού προγράμματος. «Η Επιτροπή εργάζεται για να διασφαλίσει την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος, φέτος το καλοκαίρι» πρόσθεσε.

Μάλιστα, αναφερόμενος στην πρόσκληση που έχει απευθυνθεί στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για να μιλήσει στη Βουλή των Ελλήνων στις 26 Απριλίου, ο κ. Σχοινάς είπε ότι ο κ. Γιούνκερ το θεωρεί «μεγάλο προνόμιο».

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.