«Η Ελλάδα είναι στην τελική ευθεία εξόδου από το πρόγραμμα»

Πιερ Μοσκοβισί

Την αισιοδοξία του για την πορεία της Ελλάδας, η οποία «έχει κάνει τεράστια πρόοδο και βρίσκεται στην τελική ευθεία εξόδου από το πρόγραμμα» εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομικών της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί, σε συνέντευξη που έδωσε στη γερμανική εφημερίδα Neue Osnabrücker Zeitung

Ο Γάλλος επίτροπος εξηγεί ότι η Ελλάδα «αναμένεται να εξέλθει του προγράμματος τον Ιούνιο».

«Είμαι πολύ αισιόδοξος για την Ελλάδα», αναφέρει μεταξύ άλλων. «Ο δρόμος ήταν δύσκολος, γεμάτος στερήσεις, αλλά τώρα είναι ξεκάθαρο ότι το πρόγραμμα ήταν επιτυχές».

Όπως επισημαίνει, μετά το τέλος του προγράμματος διάσωσης «θα υπάρξει εποπτεία, η οποία θα διασφαλίσει τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στη χώρα. Πόσο στενή θα είναι αυτή η εποπτεία θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από τη Γερμανία. Αυτό, όμως, δεν θα είναι ένα νέο πρόγραμμα με όρους, αλλά αφορά σε μια αξιολόγηση, όπως για κάθε μέλος της ευρωζώνης, με τα αντίστοιχα δικαιώματα και υποχρεώσεις. Δεν απαλλάσσουμε τη χώρα από το ένα πρόγραμμα για να τη στείλουμε στο επόμενο».

Οι Σοσιαλδημοκράτες να επανεφεύρουν τον εαυτό τους

Ερωτώμενος για την πολιτική που θα ακολουθήσει ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς, και για το πώς θα διαμορφωθούν οι σχέσεις Γερμανίας – Ε.Ε. αναφέρι ότι «η συνεργασία με τον Oλαφ Σολτς θα είναι διαφορετική σε σύγκριση με τον προκάτοχό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Για ένα πράγμα όμως είμαι βέβαιος: θα είναι ένας γνήσιος Γερμανός υπουργός Οικονομικών, πιστός στην παράδοση της σταθερότητας. Αυτό είναι μέρος της γερμανικής ιδιοσυγκρασίας και κουλτούρας».

Μάλιστα, σχολιάζοντας τον σχηματισμό της νέας ομοσπονδιακής κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία, ο Πιερ Moσκοβισί αναφέρει, ότι καθώς διανύουμε στην Ε.Ε. «ταραγμένους καιρούς εξαιτίας του αυξανόμενου λαϊκισμού και εθνικισμού, το Βερολίνο, το Παρίσι και οι Βρυξέλλες έχουν ιδιαίτερη ευθύνη να επεξεργαστούν ένα θετικό και ρεαλιστικό μοντέλο για την Ευρώπη. Νομίζω ότι αυτό συνάδει με την κληρονομιά που θέλει να αφήσει η καγκελάριος Μέρκελ».

Μάλιστα, αναφερόμενος στο γεγονός ότι οι Σοσιαλδημοκράτες έχασαν τη στήριξη των ψηφοφόρων τα τελευταία χρόνια σε πολλές χώρες της Ευρώπης, με το SPD να είναι ένα μόνο από τα παραδείγματα κομμάτων που έχασαν σημαντική εκλογική δύναμη, ο Γάλλος επίτροπος εξηγεί ότι αυτό που συνέβη είναι το γεγονός ότι η συνταγή για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης δεν είχε σοσιαλδημοκρατικά στοιχεία.

«Αν και οι Σοσιαλδημοκράτες ανέλαβαν μερικώς την ευθύνη διακυβέρνησης, οι δραστικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και το ασφαλιστικό σύστημα δεν συνάδουν απαραίτητα με τη σοσιαλδημοκρατική παράδοση», τονίζει.

Και εκτιμά ότι οι Σοσιαλδημοκράτες «πρέπει να επανεφεύρουν τους εαυτούς τους μερικώς, πρέπει να αποδείξουν ότι είναι χρήσιμοι. Το να είναι κανείς Σοσιαλδημοκράτης, σημαίνει να είναι υπέρ της Ευρώπης και να αντιμετωπίζει με σοβαρότητα τα δημοσιονομικά στην αγορά οικονομίας, ώστε να έχει πλεονάσματα».

«Το πλεόνασμα, κατόπιν, θα πρέπει να εξυπηρετεί την εξάλειψη της κοινωνικής αδικίας. Περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν», προσθέτει.

 

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.