Ζητούν εξαίρεση απ' τη διαφάνεια

Λιμανάκι στις Βερμούδες

Σφοδρές αντιδράσεις απ’ τους «φορολογικούς παραδείσους» που ανήκουν στη Βρετανική Κοινοπολιτεία για τα σχέδια της κυβέρνησης Μέι να τερματίσει το φορολογικό απόρρητο. Δεν αναγνωρίζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο τέτοιο δικαίωμα περί νομοθέτησης που τους αφορά, διαμηνύουν ηγέτες των υπερπόντιων βρετανικών εδαφών.

Υπερπόντιοι «φορολογικοί παράδεισοι» ζητούν να εξαιρεθούν απ’ τις αποφάσεις του Λονδίνου για περισσότερη διαφάνεια, αντιδρώντας έτσι στην προσπάθεια της βρετανικής κυβέρνησης να τερματίσει το καθεστώς μυστικότητας για τις offshore.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Guardian, ηγέτες υπερπόντιων βρετανικών εδαφών πρόκειται να πραγματοποιήσουν διήμερες συνομιλίες με τους υπουργούς προκειμένου να ανατρέψουν την κεντρική απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης.

Η ψηφοφορία του περασμένου Μαΐου με σκοπό να επιβληθούν δημόσιες καταχωρήσεις για την ιδιοκτησία μετοχών προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένων διαδηλώσεων και αποχή απ’ τους εορτασμούς για τα γενέθλια της βασίλισσας Ελισάβετ.

Οι διαφωνίες αυτές έχουν τη δυναμική να προκαλέσουν τη μεγαλύτερη θεσμική κρίση μεταξύ Λονδίνου και των μελών της βρετανικής κοινοπολιτείας εδώ και δεκαετίες, παρατηρεί η βρετανική εφημερίδα, κάτι το οποίο μέχρι τώρα δεν κατάφερε να αποτρέψει το «απολογητικό» τηλεφώνημα της Τερέζα Μέι ή οι επισκέψεις του υπουργού Εξωτερικών λόρδου Άχμαντ.

Τα εδάφη, που περιλαμβάνουν της Βρετανικές Παρθένες Νήσους, τις Βερμούδες, τα Νησιά Κέυμαν καθώς και τα Κερς και Τέικος, φοβούνται ότι ο τερματισμός του φορολογικού απορρήτου θα υπονομεύσει τις τοπικές βιομηχανίες οικονομικών υπηρεσιών, απ’ τις οποίες εξαρτώνται.

Επίσης υποστηρίζουν ότι η ψήφος της Κοινοπολιτείας παραβιάζει το συνταγματικό δικαίωμα των νησιών να επιβλέπουν τη δική τους νομοθεσία.

«Θέλουμε να αφαιρέσουμε απ’ το Ηνωμένο Βασίλειο τη δυνατότητα να μπορεί κατά καιρούς να νομοθετεί για εμάς» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός των Νησιών Κέυμαν, Άλντεν Μακ Λάφλιν, ενώ στο ίδιο πνεύμα ήταν και η δήλωση του ομολόγου του των Βερμούδων, Ντέιβιντ Μπαρτ, ότι «αυτή η χώρα δεν αναγνωρίζει στο κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου το δικαίωμα να νομοθετεί για ζητήματα εσωτερικού».

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.