Ζητούμενο, το ξεκαθάρισμα της στάσης του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα

Σύνοδος ΔΝΤ- Παγκόσμιος Τράπεζας

Στη σκιά δύο πολέμων -ενός εμπορικού και ενός πραγματικού στη Συρία- ξεκινά από σήμερα η κοινή εαρινή σύνοδος Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Παγκόσμιας Τράπεζας.

Κεντρικοί τραπεζίτες, υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης, πολιτικοί, ανώτερα στελέχη επιχειρήσεων, εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων και ακαδημαϊκοί συγκεντρώνονται τις επόμενες επτά ημέρες στην Ουάσινγκτον προκειμένου να συζητήσουν μια σειρά από καυτά ζητήματα, όπως η τρέχουσα κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, ο ελλοχεύων εμπορικός πόλεμος, ο πληθωρισμός και η αύξηση των επιτοκίων, το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ πλουσίων και φτωχών, η οικονομική ανισότητα μεταξύ των φύλων, οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, τα κρυπ? ?ονομίσματα, αλλά και θέματα εκτός ατζέντας, όπως οι αυξανόμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή και η προοπτική ενός νέου ψυχρού πολέμου μεταξύ Δύσης και Ρωσίας. 

Η σύνοδος θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη για τη χώρα μας, αφού στην Ουάσινγκτον θα βρεθούν όλοι οι «πρωταγωνιστές» του ελληνικού δράματος.

Επιπλέον, μέσα από τις εξαμηνιαίες εκθέσεις του ΔΝΤ (World Economic Outlook, Fiscal Monitor, Global Financial Stability Report) θα δημοσιοποιηθούν οι νέες εκτιμήσεις των οικονομολόγων του Ταμείου για την πορεία και τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας. 

Αρκετοί παρατηρητές θεωρούν ότι σε αυτήν τη σύνοδο θα μάθουμε περισσότερα για τη στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ στη συνέχεια, τον χαρακτήρα που θα έχει η επόμενη ημέρα μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, το πλαίσιο εποπτείας της ελληνικής οικονομίας, τη μορφή ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ενδεχομένως και τα περιθώρια αλλαγών στους δημοσιονομικούς στόχους που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση για τα επόμενα χρόνια. 

Πάντως, μείζον θέμα της συνόδου (αν αυτό δεν ανατραπεί από τις εξελίξεις στη Συρία) παραμένει ο εμπορικός πόλεμος.

Την προηγούμενη εβδομάδα η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε ομιλία της στο Χονγκ Κονγκ, έδωσε τον σχετικό τόνο, προειδοποιώντας για «μαύρα σύννεφα πάνω από την παγκόσμια οικονομία», καθώς οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας επιδεινώνονται διαρκώς. 

Την ίδια στιγμή ενισχύεται ο σκεπτικισμός για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας φέτος. Υπάρχουν φόβοι ότι η συντονισμένη ανάπτυξη που εμφάνισαν πέρυσι όλες οι μεγάλες οικονομίες του κόσμου φέτος «ξεθωριάζει».

Τα τελευταία στοιχεία υποδεικνύουν χαμηλότερη ανάπτυξη στην Ευρώπη και μείωση της οικονομικής δραστηριότητας τους πρώτους μήνες του 2018. 

Οι προβλέψεις λένε ότι ένας εμπορικός πόλεμος θα μπορούσε να αφαιρέσει φέτος 0,5% από το παγκόσμιο ΑΕΠ. Σε ένα τόσο ρευστό περιβάλλον, το ερώτημα είναι τι θα κάνουν οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη.

Θα συνεχίζουν να «σφίγγουν» τη νομισματική τους πολιτική

Οι απαντήσεις στην… Ουάσινγκτον.

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.