Εχει ο καιρός γυρίσματα για την ελάφρυνση του χρέους;

ESM

Τις προτάσεις τους για την ελάφρυνση του χρέους υπέβαλαν ο Ενιαίος Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ/ESM) και η Γαλλία, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», η οποία επικαλείται έγγραφο με ημερομηνία 27 Φεβρουαρίου. Εκτιμά μάλιστα ότι «η Αθήνα δεν βρισκόταν ποτέ πιο κοντά σε ελάφρυνση του χρέους όσο σήμερα».

Ειδικότερα, υπέβαλαν προτάσεις, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης των δανείων, του ανώτατου ορίου επιτοκίου, της ελάφρυνσης του χρέους που συνδέεται με την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας μέχρι το 2050.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Handelsblatt», η Ελλάδα θα απαλλαγεί από τις αποπληρωμές, εάν ο μέσος όρος της πενταετούς ανάπτυξης μειωθεί κάτω από το 2,8%. Η μερική εξόφληση του χρέους θα ήταν απαραίτητη, εάν η ανάπτυξη κυμαινόταν μεταξύ 2,8% και 3,4%, ενώ η πλήρης εξόφληση, εάν η αύξηση ήταν μεγαλύτερη, συμπληρώνει η γερμανική εφημερίδα.

Το δημοσίευμα υπενθυμίζει την πεισματική αντίδραση του πρώην υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο επανειλημμένο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για ελάφρυνση του χρέους. Η τυποποιημένη απάντηση του Σόιμπλε ήταν: η Αθήνα πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις.

«Αλλά τώρα η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει ότι η στάση αυτή του Βερολίνου θα τελειώσει», υπογραμμίζει η «Handelsblatt».

Στα τέλη Απριλίου, οι υπουργοί Οικονομικών του ευρώ θα συζητήσουν την ελάφρυνση του χρέους για την Αθήνα κατά την άτυπη συνάντησή τους στη Σόφια.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών, Oλάφ Σολτς, θα πρέπει να είναι περισσότερο πρόθυμος να συμβιβαστεί από τον προκάτοχό του. Οχι μόνο οι πολιτικοί της Ε.Ε., αλλά και οι διαπραγματευτές στις Βρυξέλλες το αναμένουν, καταλήγει η «Handelsblatt».

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.