Επικοινωνιακός πόλεμος με ΔΕΗ και Μακεδονικό

Γιώργος Σταθάκης, Κώστας Σκρέκας, Γιάννης Μανιάτης

Πολιτικές σκοπιμότητες, αλλά και επιχειρηματικές κόντρες που φτάνουν ώς τη «μικρή ΔΕΗ», φαίνεται ότι εξυπηρετούνται από την ανατροφοδοτούμενη επίθεση της Ν.Δ. στην Εταιρεία, με σημείο αναφοράς την εξαγορά της EDS που ανήκε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ και στενό συνεργάτη του Ζάεφ. Τα αντιπολιτευτικά κίνητρα αποκαλύπτονται και από τις παράλληλες τακτικές που ακολουθεί στα Σκόπια το VMRO, το οποίο αντιτίθεται στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο τομεάρχης Ενέργειας της Ν.Δ. Κώστας Σκρέκας, με χθεσινή δήλωσή του, επανέρχεται στην αγορά της επιχείρησης από τη ΔΕΗ και ζητά από τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Σταθάκη να καταθέσει στη Βουλή την έκθεση αποτίμησης του ανεξάρτητου συμβούλου. Να σημειωθεί ότι οι έλεγχοι στα στοιχεία της εταιρείας είχαν γίνει πριν από την πώληση από τρεις διεθνείς οίκους, τους Ernst & Young, Baker Tilly και Grant Thornton.

Ο Γιάννης Μανιάτης, που είναι ο αντίστοιχος τομεάρχης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, σε δηλώσεις του στα «Παραπολιτικά» διατυπώνει ερωτήματα για τη χρονική σύμπτωση στην εξαγορά της εταιρείας με τις διαπραγματεύσεις των δύο χωρών για την ονομασία της ΠΓΔΜ. Επανέρχεται επίσης στο θέμα των λογαριασμών στους οποίους η ΔΕΗ καταθέτει το τίμημα, παρόλο που έχει πάρει από καιρό απάντηση.

Το ποσό των 4,8 εκατ. ευρώ κατατίθεται τμηματικά, με βάση τα στοιχεία των ελέγχων και σε λογαριασμούς που υποδεικνύει ο ιδιοκτήτης της εταιρείας.

Εχει ενδιαφέρον ότι στα Σκόπια ανάλογη τακτική τηρεί το VMRO, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θεωρείται «αδελφό» της Ν.Δ. Ο εκπρόσωπός του επικαλέστηκε ελληνικά μέσα ενημέρωσης και χαρακτήρισε «εγκληματική» την πώληση της EDS, ανέφερε ότι η εταιρεία «βρίσκεται σε καταστροφικά δύσκολη θέση», ενώ αναρωτήθηκε μήπως ο αντιπρόεδρος της χώρας Κότσο Ανγκιούσεφ πούλησε και κρατικά μυστικά!

«Αβάσιμα και ανακριβή» χαρακτήρισε τα σχόλια της αξιωματικής αντιπολίτευσης το γραφείο του Ανγκιούσεφ, ενώ το κυβερνών κόμμα SDSM σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «ανακυκλούμενες ψευδείς ειδήσεις», που τις αποδίδει «στην απόγνωση του VMRO λόγω της επιτυχούς οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης».

Να σημειωθεί πάντως ότι, παρά τους υψηλούς τόνους της Ν.Δ. και του Γιάννη Μανιάτη, η εξαγορά της EDS συντηρείται μόνον από τον «Φιλελεύθερο» και κάποια μέσα του ομίλου Μαρινάκη. Η συντριπτική πλειονότητα των μέσων ενημέρωσης περιορίζεται σε ειδησεογραφικές αναφορές, ενώ είναι χαρακτηριστικό το δημοσίευμα της «Καθημερινής», το οποίο κάνει λόγο για «σκανδαλισμό δυσανάλογο προς το πραγματικό μέγεθος» του θέματος και υποστηρίζει ότι το μεγάλο «σκάνδαλο» είναι η ΔΕΗ, αποκαλύπτοντας τους πραγματικούς στόχους της επίθεσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δεν είναι τυχαίο ότι η ΔΕΗ από τις 30 Αυγούστου βρίσκεται στο στόχαστρο βρετανικού fund, το οποίο για δεύτερη φορά το τελευταίο διάστημα σορτάρει τη μετοχή της εταιρείας. Ανάλογη πρακτική ακολουθεί και για δύο συστημικές τράπεζες.

Υπάρχει επίσης πίεση από την πλευρά ορισμένων βιομηχανικών κύκλων για φθηνότερο ρεύμα. Δεν λείπουν και τα στενά επιχειρηματικά συμφέροντα, καθώς τη …χρεοκοπημένη EDS είχε διεκδικήσει, χωρίς επιτυχία, ελληνική εταιρεία.

Προφανώς ενόψει της …Συμφωνίας των Πρεσπών. Μεγάλοι όμιλοι, που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ενέργειας, το τελευταίο διάστημα φαίνεται ότι καλοβλέπουν τη «μικρή ΔΕΗ», που είχε θεσμοθετήσει η κυβέρνηση Σαμαρά με αρμόδιο υπουργό τον Γ. Μανιάτη, αλλά ακυρώθηκε την άνοιξη του 2015.

Η νέα εταιρεία θα κρατούσε το 30% της αρχικής και το υπόλοιπο θα οδηγείτο σε ιδιωτικοποίηση, εξασφαλίζοντας στους αγοραστές φθηνή ενέργεια από τον λιγνήτη.

Έντυπη έκδοση

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.