Επίσημη πρώτη για την κατάτμηση των περιφερειών

Επισήμως πλέον η κυβέρνηση δίνει εκκίνηση στη συζήτηση για την κατάτμηση των πολύ μεγάλων εκλογικών περιφερειών και ειδικότερα της Β΄ Αθηνών και της Αττικής (το λεγόμενο «υπόλοιπο»).

Ημέρα-αφετηρία του σχετικού διαλόγου, η Πέμπτη 17 Μαΐου (13.00), οπότε και ο υπουργός Π. Σκουρλέτης με επιστολή του προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα (πλην βεβαίως του νεοναζιστικού μορφώματος) έχει καλέσει σε διακομματική συνάντηση εργασίας. Εκεί θα παρουσιαστεί η πρόταση που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο και η κυβέρνηση.

Και ενώ τα πολιτικά κόμματα καλούνται να συζητήσουν ένα ζήτημα που απασχολεί τον πολιτικό κόσμο εδώ και δεκαετίες, η αξιωματική αντιπολίτευση άφησε να διαρρεύσει ότι θα… λάμψει διά της απουσίας της, θέτοντας ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή της στον σχετικό διάλογο την ταυτόχρονη χορήγηση ψήφου στους Ελληνες του εξωτερικού.

Κρίνοντας αναγκαία τη διακομματική διαβούλευση πριν από την ανάληψη οποιασδήποτε πρωτοβουλίας, το υπουργείο θα ενημερώσει τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας για την πρόταση που έχει επεξεργαστεί για το «σπάσιμο» των δύο προαναφερθεισών εκλογικών περιφερειών.

Πρόκειται για την πρόταση που είχε περιγραφεί ως το επικρατέστερο από τα σενάρια που εξετάστηκαν από την κυβέρνηση: διαίρεση της Β΄ Αθηνών σε τρεις μικρότερες περιφέρειες [Βόρειου Τομέα (15 έδρες), Νότιου Τομέα (18 έδρες), Δυτικού Τομέα (11 έδρες)] και της Αττικής σε δύο [Ανατολική (10 έδρες), Δυτική (4 έδρες)]. Ωστόσο, «είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε περαιτέρω», υπογραμμίζουν αρμόδιες πηγές.

Η προϋπόθεση

Την ίδια στιγμή, πηγές της Πειραιώς αναφέρουν ότι η Ν.Δ. «δεν θα μετάσχει σε οποιαδήποτε επιμέρους συνάντηση ή συζήτηση, όπως αυτή την οποία επιθυμεί να προκαλέσει ο κ. Σκουρλέτης για επικοινωνιακούς λόγους» και θέτουν ως προϋπόθεση «να απαντήσει επισήμως η κυβέρνηση στη σαφή πρότασή μας για τη χορήγηση ψήφου στους Ελληνες του εξωτερικού και την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών».

Η Ν.Δ., παρ’ όλο που δηλώνει επί της αρχής υπέρ της κατάτμησης των εκλογικών περιφερειών -έχοντας καταθέσει και σχετική πρόταση το 2016, την οποία από τότε είχε συνδέσει με την ψήφο των αποδήμων-, έχει κατηγορηματικά απορρίψει οποιαδήποτε σχετική συζήτηση στην παρούσα συγκυρία, με βασικό επιχείρημα ότι «βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο». Νέο ελιγμό της Ν.Δ. αποτελεί η επαναφορά της πρότασης «πακέτο» του 2016, ζητώντας την αποδοχή της από την κυβέρνηση ως αντάλλαγμα για τη συναίνεσή της στην κατάτμηση της Β΄ Αθηνών.

«Το θέμα για τη Ν.Δ. και τον κ. Μητσοτάκη είναι απλό: Συμφωνούν ότι η κατάτμηση της Β΄ Αθηνών είναι μια αναγκαία δημοκρατική τομή; Εάν ναι, οφείλουν να το πουν», σχολίασε χθες το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, κατηγορώντας τη Ν.Δ. ότι συσχετίζει δύο άσχετα μεταξύ τους ζητήματα, θέλοντας να υποβαθμίσει την πολιτική «σε ένα χυδαίο δούναι και λαβείν, όπως εξάλλου έχουν συνηθίσει». Απαντώντας στο Μαξίμου, η Ν.Δ. επέμεινε να ζητά την τοποθέτηση της κυβέρνησης πάνω στη «διπλή» πρότασή της.

«Προϋπόθεση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού είναι η καταγραφή τους στην τελευταία απογραφή. Αλλο ο φοιτητής, άλλο αυτός που έχει έρθει μια φορά στα 50 χρόνια στην Ελλάδα. Μπορεί ο Ελληνας του εξωτερικού να είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους, αλλά να μην έχει καταγραφεί στην απογραφή» είπε την Κυριακή (ΣΚΑΪ) σχολιάζοντας τη στάση της Ν.Δ. ο υπουργός Εσωτερικών, επικαλούμενος συζητήσεις που έχει κάνει με συνταγματολόγους.

Περαιτέρω, ο κ. Σκουρλέτης κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για «υπεκφυγή» και αναρωτήθηκε: «Θα αναλάβει η Ν.Δ. τις ευθύνες της και θα εξηγήσει γιατί θέλει αυτή τη μεγάλη περιφέρεια που δίνει ευκαιρίες σε συγκεκριμένα ονόματα για συναλλαγές με οικονομικά κέντρα;». Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, «οποιαδήποτε αλλαγή στο εκλογικό σύστημα πρέπει να γίνει τώρα για να μην αιφνιδιαστεί κανείς».

 

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.