Ενότητα ενάντια στον… ζουρλομανδύα του ευρώ

«Η δημοκρατία στη χώρα μας έχει καταλυθεί πλήρως, σε όλες της τις εκφάνσεις. Και το λέω πολύ κομψά, καθώς έχουμε καθεστώς Ερντογάν» είπε ο Π. Λαφαζάνης στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου όπου παρουσιάστηκαν τα 10 βασικά σημεία της «Πρωτοβουλίας 114» «για τη συνεργασία, την κοινή δράση και την ενότητα». Σε αυτήν συμμετέχουν 114 πρόσωπα και συλλογικότητες, μεταξύ των οποίων οι Μανώλης Γλέζος, Περικλής Κοροβέσης, Γιάγκος Ανδρεάδης, Κάτια Γέρου, Κυριάκος Κατζουράκης, Κώστας Ησυχος, Δημήτρης Στρατούλης, Στάθης Λεουτσάκος, Γιώργος Ρωμανιάς, Νίκος ? ?ουντής κ.ά.

Ομιλητές ήταν και οι Αλέκος Αλαβάνος, Νάντια Βαλαβάνη, Κώστας Λαπαβίτσας και Μάνια Παπαδημητρίου και διαβάστηκε μήνυμα του καθηγητή Γρηγόρη Ζαρωτιάδη – όλοι μέλη της Πρωτοβουλίας. Ο σκοπός της περιγράφεται σε ένα κείμενο 10 σημείων, όπου αναγράφεται το εξής: «Είμαστε βέβαιοι ότι υφίστανται οι αναγκαίες δυνάμεις για ένα τέτοιο φιλόδοξο εγχείρημα. Είναι όμως διασκορπισμένες και συχνά ανταγωνιστικές, και γι’ αυτό μειωμένης αποτελεσματικότητας. Μπορούμε να ενώσουμε τις διάσπαρτες αυτές νησίδες σε ένα πανίσχυρο Αρχιπέλαγος».

Αυτό το «αρχιπέλαγος» θα έχει ως βάση την «αμεσοδημοκρατία, τη σεμνότητα, το πείσμα, τη φιλοδοξία, τη φιλοξενία, τη φιλοπατρία» είπε ο Α. Αλαβάνος. Επιπλέον, στα 10 αυτά σημεία εμπεριέχονται και: η έξοδος από το ΝΑΤΟ, από την Ε.Ε. και από την ευρωζώνη (ο κ. Λαπαβίτσας χαρακτήρισε το ευρώ «ζουρλομανδύα»), η βαθιά διαγραφή χρέους «με αξιοποίηση όλων των δυνατών μέσων», η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, η εθνικοποίηση των ΔΕΚΟ και άλλων στρατηγικών τομέων της οικονομίας, η βαθιά δημοκρατική τομή στη Δημόσια Διοίκηση «με αποτελεσματική καταπολέμηση της αναξιοκρατίας, κομμ? ?τικοποίησης, διαφθοράς, ατιμωρησίας», η συγκρότηση Συντακτικής Συνέλευσης για την ψήφιση από τον λαό νέου Συντάγματος, η πλήρης ρήξη με τους δανειστές, η μείωση της ανεργίας και η αύξηση της ζήτησης. Ολα τα παραπάνω έχουν στόχο την «ανακοπή και ανατροπή της σημερινή κατάστασης».

Η «Πρωτοβουλία 114» θα επιχειρήσει κάθοδο στις εκλογές, «αν και το εγχείρημα δεν προέκυψε από μαθηματίστικες εκλογικές πράξεις» (Α. Αλαβάνος), αφού πρώτα όμως συγκεντρώσει έως 30 Σεπτεμβρίου «την κριτική στήριξη των πολιτών και φυσικά περισσότερες υπογραφές στήριξης» (Ν. Βαλαβάνη), μέσω συγκεκριμένου ιστότοπου που αναμένεται να λειτουργήσει σε λίγες μέρες.

Αντί για απάντηση, επίθεση

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός πως από τα όσα μέσα ενημέρωσης παραβρέθηκαν, στο μόνο που επιτέθηκε ο Α. Αλαβάνος ήταν η «Εφ.Συν.». Συγκεκριμένα, στις δύο ερωτήσεις που διατυπώσαμε, λάβαμε την εξής απάντηση από τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ (έπειτα από αρκετά λεπτά σιωπής από όλους): «Να απαντήσω τώρα στην “Εφημερίδα των Συντακτών” που προσωπικά τη θεωρώ όργανο του ΣΥΡΙΖΑ;» είπε, ενώ οι παριστάμενοι τον χειροκρότησαν.

Οι ερωτήσεις μας ήταν οι εξής: «Ενώ δεν υπάρχει κανένα ιστορικό αντίστοιχο σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας, κάποιος να αναλαμβάνει ένα κράτος-μη κράτος, μη δημοκρατικό, στο όρια της καταστροφής κ.λπ., όπως ακούστηκε από όλους σας, και να κάνει τόσο βαθιές ρήξεις και τομές, ενώ παράλληλα να υπόσχεται πως άμεσα θα υπάρχει ανάπτυξη και ευημερία, ποια στοιχεία είναι αυτά που έχετε στο πρόγραμμά σας ώστε να δημιουργηθεί αυτό το ιστορικό πρώτο παράδειγμα;». Και: «Οπως είπε και η κ. Βαλαβάνη, το ελληνικό χρέος σε ευρώ θα αποπληρωθεί το 2060. Αν βγούμε από το ευρώ, πότε και πώς θα γίνει αυτή η αποπληρωμή;».

Στην επίθεση του κ. Αλαβάνου απαντήσαμε λέγοντας πως «δεν αποδεχόμαστε τους χαρακτηρισμούς. Ισως ωστόσο πράγματι να έχει χαθεί η δημοκρατία, όπως λέτε. Ωστόσο όλοι σας έχετε δώσει πολλές φορές συνέντευξη σε αυτό το “όργανο του ΣΥΡΙΖΑ”, όπως λέτε». «Σας παρακαλώ, δεσποινίς, μη σχολιάζετε» μας είπε ο κ. Αλαβάνος, ο οποίος συνέχισε κάνοντας λόγο για το «ιστορικό πρώτο της προδοσίας του ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2015».

Στο ίδιο πλαίσιο συνέχισαν και ο κ. Λαφαζάνης και η κ. Βαλαβάνη και όταν ρωτήσαμε αν θα δοθούν απαντήσεις στις ερωτήσεις μας τελικά, πιο ήπια, ο κ. Λαπαβίτσας διευκρίνισε πως «θα γίνει παύση πληρωμών στο χρέος και διαπραγμάτευση με τους δανειστές χωρίς καμία υποχώρηση». «Εντός Ε.Ε. δηλαδή;» ρωτήσαμε. «Σας είπα, θα επέλθει ρήξη» απάντησε, καταλήγοντας πως «είναι καιρός να εκλείψει η δραχμοφοβία. Η αλλαγή νομίσματος θα γίνει για το καλύτερο».

Τον λόγο πήρε έπειτα δημοσιογράφος από «Τα Νέα» του ομίλου Μαρινάκη, στον οποίο δεν επιτέθηκε κανείς, ούτε έγινε κανένα σχόλιο για την εφημερίδα στην οποία δουλεύει.

  

Έντυπη έκδοση

 

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.