ΕΝΔΙΣΥ: «Βασανίζουν τους συνταξιούχους»

Ταμείο ΙΚΑ

Μπορεί ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης να διατυμπανίζει ότι έχει εισέλθει στην ηλεκτρονική εποχή, αλλά όπως φαίνεται κάποιοι αρνούνται να σταματήσουν να βασανίζουν τους συνταξιούχους. Γραφειοκρατίας λοιπόν το ανάγνωσμα και στον ΕΦΚΑ βρήκαν νέο τρόπο να δημιουργήσουν ουρές και ταλαιπωρία…

Οπως καταγγέλλει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ ζητούν από τους συνταξιούχους να καταθέσουν αίτηση ανάκλησης ώστε να δεχτούν (έστω και συμψηφιστικά) να πληρωθούν κανονικά από την ισχύ του νόμου Κατρούγκαλου και όχι από την αίτησή τους για σύνταξη.

Συγκεκριμένα βάσει των νόμων 4334/2015 και 4336/2015 καταργήθηκαν τα κατώτατα όρια και στην ήδη μειωμένη σύνταξη προστέθηκε επιπλέον μείωση 10%.

Μάλιστα μέσα από αυτή την προτεινόμενη από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ διαδικασία, οι συνταξιούχοι κινδυνεύουν να υποστούν αυτή την έξτρα μείωση στην καταβαλλόμενη σύνταξή τους, 10% δηλαδή!

«Δεν φτάνει που κατάργησαν το κατώτατο όριο σύνταξης για το διάστημα 1/7/2015 έως 12/5/2016, ζητούν και τα ρέστα! Σκόρπισαν εγκεφαλικά επεισόδια σε χαμηλοσυνταξιούχους με συντάξεις των 150-200 ευρώ και τώρα θέλουν να επαναφέρουν το φαινόμενο, με επιπλέον μείωση 10%» ανέφερε σχετικά ο πρόεδρος του ΕΝΔΙΣΥ, Νίκος Χατζόπουλος.

Αυτό που πρέπει να αναφέρουμε είναι ότι η νομοθεσία (ο νόμος Κατρούγκαλου δηλαδή) το έχει ήδη προβλέψει.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 94 Ν. 4387 αναγράφεται ότι για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που είχαν υποβληθεί μέχρι τις 13/5/2016 εφαρμόζονται, ως προς τον υπολογισμό του ποσού, αυτά που ίσχυαν μέχρι τις 31/12/2014. Φυσικά χωρίς να απαιτείται αίτηση ανάκλησης από τους ίδιους.

Υπενθυμίζεται ότι έως τις 31/12/2014 υπήρχαν κατώτατα όρια και δεν υπήρχε πρόσθετη μείωση 10%.

Το θέμα έχει ήδη κοινολογηθεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας που καλείται να τοποθετηθεί για την ταλαιπωρία των συνταξιούχων και την από το παράθυρο ενδεχόμενη μείωση της σύνταξής τους.

 

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.