Ενδιαφέρον της Fosun για την Εθνική Ασφαλιστική

Εθνική Ασφαλιστική

Μπορεί τελικά να βγει και σε καλό το «ναυάγιο» της συμφωνίας της Εθνικής Τράπεζας με την Exin/Calamos για την πώληση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής, καθώς δεν καταβλήθηκε το αντίτιμο των 718,5 εκατ. ευρώ.

Η κινεζική Fosun, ως δεύτερος προτιμητέος επενδυτής, διατηρεί το ενδιαφέρον της για τη θυγατρική της Εθνικής που έχει θέσει στόχο να ολοκληρώσει την πώληση εντός του 2018.

Μπορεί τα χρονικά περιθώρια να… στένεψαν, γεγονός που δεν είναι υπέρ του πωλητή σε αυτές τις περιπτώσεις, ωστόσο με βάση τα πολύ καλά οικονομικά αποτελέσματα της Εθνικής Ασφαλιστικής για το 2017, η διοίκηση της ΕΤΕ μπορεί να προσδοκά σε τίμημα υψηλότερο των 718,5 εκατ. ευρώ που είχε προσφέρει η ΕΧΙΝ/Calamos.

Ετσι μέχρι τα μέσα Μαΐου το αργότερο, όπως εκτιμάται, η Fosun θα έχει τη δυνατότητα να επικαιροποιήσει το due diligence, δηλαδή να επανεξετάσει τα νέα δεδομένα (οικονομικά μεγέθη, προοπτικές ανάπτυξης κ.λπ.) και να προτείνει ανάλογο τίμημα.

Η Εθνική Τράπεζα ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα να προκηρύξει νέο διαγωνισμό για την πώληση του 75% της θυγατρικής της.

Το βαρύ χαρτί για την Εθνική Ασφαλιστική είναι η αύξηση των κερδών προ φόρων 27,9% στα 73,9 εκατ. ευρώ, με τη συνολική παραγωγή να ανέρχεται στα 587,8 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 1,8% σε σχέση με το 2016.

Παράλληλα θωράκισε το συνολικό μερίδιό της στην ασφαλιστική αγορά που ανέρχεται σε 15,47%, ξεπερνώντας το 21,2% στον κλάδο ζωής, ενώ στους γενικούς κλάδους διαμορφώθηκε στο 9,84%.

Στο δίκτυο Bancassurance σημειώθηκε άνοδος στα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα κατά 28,3%, γεγονός που μεταφράζεται σε 164,3 εκατ. ευρώ έναντι των 128 εκατ. ευρώ του 2016, κυρίως χάρη στο προϊόν «Εθνική Εφάπαξ».

Τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου δείχνουν ότι το δίκτυο Bancassurance θα διαγράψει θετική πορεία και το 2018, καθώς μόνο τον Φεβρουάριο παρατηρήθηκε αύξηση παραγωγής κατά 22,3% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Ως αποτέλεσμα τόσο των ανωτέρω κερδών όσο και μιας σειράς στοχευμένων δράσεων, η εταιρεία κατέγραψε εντός του 2017 θεαματική βελτίωση στους κεφαλαιακούς δείκτες της στο πλαίσιο Φερεγγυότητας ΙΙ και ιδιαίτερα σε αυτούς χωρίς μεταβατικά μέτρα.

«Η διοίκηση, το προσωπικό και το δίκτυο της Εθνικής Ασφαλιστικής στάθηκαν όρθιοι και ενωμένοι απέναντι στις προκλήσεις μιας δύσκολης συγκυρίας. Ηταν μια απαιτητική αποστολή -με βολές από πολλές κατευθύνσεις- η οποία θα μπορούσε εύκολα να αποσυντονίσει την εταιρεία, πράγμα όμως που δεν συνέβη χάρη στην ωριμότητα που επέδειξαν τόσο οι εργαζόμενοι όσο και τα δίκτυα» υπογράμμισε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής, της παλαιότερης εταιρείας του κλάδου στη χώρα, Σταύρος Κωνσταντάς.

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.