Διχογνωμία για το χρέος, συστάσεις για τα προαπαιτούμενα

Επί τάπητος τέθηκαν όλα τα ζητήματα για την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του EuroWorking Group στις Βρυξέλλες. Σε καλό δρόμο, αλλά με συστάσεις οι συζητήσεις για την αναπτυξιακή στρατηγική, διχογνωμία Ευρωπαίων για την ελάφρυνση του χρέους.

Στόχος των χθεσινών συζητήσεων είναι η ολοκλήρωση των διεργασιών τις επόμενες δεκαπέντε ημέρες ώστε να υπάρξει επίτευξη προκαταρκτικής συμφωνίας στο Eurogroup της 27ης Απριλίου και να ανοίξει ο δρόμος για συνολική συμφωνία στη σύνοδο της 21ης Ιουνίου. 

Σχετικά με το ζήτημα της ανάπτυξης για τη μετά το πρόγραμμα εποχή, ο Γιώργος Χουλιαράκης παρουσίασε στο EWG το προσχέδιο της αναπτυξιακής στρατηγικής, ενώ το τελικό κείμενο θα παρουσιαστεί από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στις 27 Απριλίου. Αυτό, μεταξύ άλλων, θα θέτει στόχους για την προσέλκυση επενδύσεων, τη μείωση της φορολογίας, τη μείωση των «κόκκινων» δανείων και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, αλλά και στόχους για τη μείωση της ανεργίας και την τόνωση της παραγωγικότητας και των εξαγωγών. 

Ορισμένες χώρες, όμως, με επικεφαλής τη Γερμανία και την Ολλανδία, ζήτησαν περαιτέρω διευκρινίσεις από την κυβέρνηση, καθώς, όπως σημειώνει η «ΕΦ.ΣΥΝ.» στο σημερινό ρεπορτάζ της, θέλουν να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει πολιτική παροχών με το βλέμμα στις εκλογές του 2019.

Αναφορικά με την τέταρτη αξιολόγηση, επισημάνθηκε η ανάγκη αυτή να ολοκληρωθεί έως το Eurogroup του Ιουνίου, ενώ οι Ευρωπαίοι τόνισαν ότι πρέπει να υλοποιηθούν ορισμένα από τα 88 προαπαιτούμενα, όπως  η αγορά ενέργειας, η ιδιωτικοποίηση του φυσικού αερίου και οι παραχωρήσεις αυτοκινητοδρόμων. Οι επικεφαλής των θεσμών προγραμματίζεται να επιστρέψουν στην Αθήνα γύρω στις 15 Μαΐου. 

Μεγάλη συζήτηση πραγματοποιήθηκε και γύρο από το θέμα του χρέους. Το EuroWorking Group εξέτασε τη λεγόμενη «γαλλική πρόταση», τον μηχανισμό που συνδέει την αποπληρωμή του χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης. Ο μηχανισμός αυτός θα ενεργοποιείται μόνο αν ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας παραμένει κάτω από ένα ορισμένο όριο (και παρά τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων). Ωστόσο, δεν έχει ακόμα συμφωνηθεί αν ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται αυτόματα, ή αν θα χρειάζεται η έγκριση των κρατών-μελών της ευρωζώνης. Όσον αφορά τις παρεμβάσεις για το χρέος, πρέπει να αναφε ρθεί ότι οι Βρυξέλλες αναμένουν την ανακοίνωση των δημοσιονομικών στοιχείων από τη Eurostat στις 23 Απριλίου. Επίσης, υπό συζήτηση παραμένει κατά πόσο ορισμένα από τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα πρέπει να συνδεθούν με την υλοποίηση των συμφωνηθέντων από την Ελλάδα τα επόμενα έτη. 

Εκτός, πάντως, από την γαλλική πρόταση, στο τραπέζι υπάρχει και το πακέτο των μεσοπρόθεσμων μέτρων, όπως είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, η χρησιμοποίηση μέρους των αδιάθετων χρημάτων του προγράμματος του ESM, που φτάνουν τα 27 δισ. ευρώ, για την αγορά των δανείων του ΔΝΤ και η επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs) που υπολογίζονται περί τα 4 ως 5 δισ. ευρώ.

Στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, πάντως, υπήρξε διχογωμία μεταξύ των Ευρωπαίων στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Washington Group, πάλι στις Βρυξέλλες. Στο τραπέζι έδωσαν το «παρών» και ο Πολ Τόμσεν εκ μέρους του ΔΝΤ, ο οποίος βρέθηκε για λίγο και στο EuroWorking Group.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η «ΕΦ.ΣΥΝ.» στο σημερινό της ρεπορτάζ, ένα μπλοκ κρατών αποτελούμενο από τις Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, Φινλανδία και ορισμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης κρατούν σκληρή στάση απέναντι στην ελάφρυνση του χρέους και ζητούν ανταλλάγματα και νέες δεσμεύσεις. Στον αντίποδα, παρέμεινε η Γαλλία η οποία προσπαθεί να προωθήσει τον δικό της μηχανισμό για την απομείωση του χρέους.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στην «Εφημερίδα των Συντακτών» που κυκλοφορεί στα περίπτερα

 

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.