Διευκρινίσεις για το Υπερταμείο

Ανυπόστατους και παραπλανητικούς χαρακτηρίζει το υπουργείο Οικονομικών τους ισχυρισμούς ότι μπαίνει ενέχυρο η δημόσια περιουσία για την εξόφληση των 86 δισ. ευρώ που έχει πάρει η χώρα με βάση τη δανειακή σύμβαση με τον ESM.

Η διευκρίνιση δίνεται με αφορμή το άρθρο 109 του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης που συζητείται στη Βουλή, το οποίο προβλέπει ότι το Υπερταμείο γίνεται συμβαλλόμενο μέρος.

Το υπουργείο Οικονομικών υπενθυμίζει ότι ο νόμος 4336/2015, με τον οποίο ιδρύθηκε η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΣΣΥΠ), όπως είναι η επίσημη ονομασία του Υπερταμείου, είχε κυρωθεί από το Βουλή με 222 ψήφους.

Στη συνέχεια υπογράφηκε η δανειακή σύμβαση με τον ESM που προβλέπει ότι όταν συσταθεί ο νέος φορέας θα γίνει συμβαλλόμενο μέρος, μαζί με το Δημόσιο, την Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), παρέχοντας μόνον εγγυήσεις.

Ο ιδρυτικός νόμος προβλέπει ότι το Υπερταμείο καταβάλλει το 50% των κερδών του ως μέρισμα στο Δημόσιο, το οποίο διατίθεται για την αποπληρωμή των δόσεων της δανειακής σύμβασης. Από το υπόλοιπο ποσοστό, το 25% καταβάλλεται στο Δημόσιο και το υπόλοιπο 25% διακρατεί το Υπερταμείο, για να διατεθεί στο σύνολό του σε επενδύσεις.

«Η εγγύηση δεν είναι απεριόριστη και δεν αφορά το σύνολο των οικονομικών υποχρεώσεων του Δημοσίου», διευκρινίζει το υπουργείο Οικονομικών και επισημαίνει ότι προσδιορίζεται στα 25 δισ. ευρώ, ποσό που προσεγγίζει τη θεωρητική αξία, σε βάθος χρόνου, που θα μπορούσε να εισπράξει ως μέρισμα το Δημόσιο από το Υπερταμείο. Το υπουργείο σημειώνει ότι έχει ξαναδοθεί ανάλογη εγγύηση το 2012 από το ΤΧΣ, που μάλιστα ήταν κύριος υπόχρεος προς τον EFSF, τον προκάτοχο του ESM.

Έντυπη έκδοση

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.