ΔΗΜΑΡ προς Τσίπρα: Ψήφιση συμφωνίας και μετά εκλογές

Με σημερινή της απόφαση, η εκτελεστική επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς (ΔΗΜΑΡ), τοποθετήθηκε στο θέμα της ονομασίας για την ΠΓΔΜ, καλώντας τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να δεσμευθεί ρητά εκ των προτέρων ότι, μετά την υπερψήφιση της συμφωνίας, θα προχωρήσει στην προκήρυξη εκλογών.  

Η ΔΗΜΑΡ μεταξύ άλλων σημειώνει ότι η συμφωνία για το Μακεδονικό αποτελεί ένα συμβιβασμό «και ως τέτοιος δεν μπορεί να ικανοποιεί απόλυτα καμία πλευρά». Υποστηρίζει επίσης, ότι η κυβέρνηση «συνεχίζει να επιδεικνύει επικίνδυνη προχειρότητα με τη διγλωσσία στο εσωτερικό της και τις ακραίες και αντιφατικές δηλώσεις των ΑΝ.ΕΛΛ.». 

Παράλληλα, δηλώνει ότι ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. «έχουν πλήρως την ευθύνη για το πολωτικό και διχαστικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί και στο μείζον αυτό εθνικό θέμα».

Η ΔΗΜΑΡ τονίζει ότι δεν πρόκειται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης «σε αυτή την αδιέξοδη κυβέρνηση», συμπληρώνοντας ότι το ίδιο θα κάνει και στην πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η Ν.Δ.

Με το επιχείρημα ότι «εγείρεται πιο έντονα το αίτημα της πολιτικής αλλαγής» εξαιτίας αφενός της δήλωσης του πρωθυπουργού ότι η συμφωνία θα λάβει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης κι αφετέρου της θέσης του κυβερνητικού εταίρου στο Μακεδονικό, η ΔΗΜΑΡ τονίζει ότι δεν θα επιτρέψει στον κ. Τσίπρα να κάνει ότι και τον Αύγουστο του 2015, δηλαδή, να μην αναλάβει καμία δέσμευση και να ζητάει υπεύθυνη στάση μόνο από την αντιπολίτευση. Και τονίζει:

Αυτή τη φορά η οποιαδήποτε υπερψήφιση της συμφωνίας, όταν και εάν έρθει στη Βουλή, πρέπει να συνοδεύεται με τη ρητή εκ των προτέρων δέσμευσή του πρωθυπουργού ότι αμέσως μετά θα προχωρήσει στην προκήρυξη εκλογών με δεδομένο μάλιστα ότι σε ένα κρίσιμο εθνικό θέμα θα αποδειχθεί ότι δεν έχει κυβερνητική πλειοψηφία. Για να μετατραπεί η συμφωνία σε λύση απαιτείται η πλευρά των Σκοπίων να υλοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις που ανέλαβε και ο κ. Τσίπρας ρητά να δεσμευθεί σε εκλογές αμέσως μετά την ψήφιση της συμφωνίας. Αυτές είναι αναγκαίες προϋποθέσεις για να μετατραπεί η συμφωνία σε λύση.

Καταλήγοντας, η ΔΗΜΑΡ περνάει το μήνυμα ότι σε αυτές «τις δύσκολες ώρες» για τη χώρα, «χρειάζεται μια ισχυρή και ενωμένη Κεντροαριστερά», με φόντο τις πρόσφατες εξελίξεις στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής. 

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.