«Δεν φτάνουν τα πλεονάσματα για να βγούμε από την κρίση»

Μπρουνό Λεμέρ - Όλαφ Σολτς

Τις προτάσεις του Γάλλου προέδρου για τη μεταρρύθμιση της Ε.Ε. παρουσίασε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, στο πλαίσιο του σχεδίου που θα παρουσιάσουν από κοινού Γαλλία και Γερμανία. Ζητά περισσότερη αλληλεγγύη για τα αδύναμα κράτη-μέλη, ενώ ο Γερμανός Όλαφ Σολτς τονίζει την ανάγκη για αντιμετώπιση της ανεργίας.

Στη διάρκεια εκδήλωσης των γερμανικών οικογενειακών επιχειρήσεων, όπου συμμετείχε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, κατέστη σαφές ότι στόχος της γαλλογερμανικής προσπάθειας είναι η ενίσχυση της Ε.Ε. και της ευρωζώνης ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την εμπορική αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ και τις άλλες προκλήσεις.

«Η Γερμανία θα πρέπει να είναι αλληλέγγυα»

Αναφερόμενος στην οικονομική πτυχή της γαλλικής πρότασης, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας διευκρίνισε πως το Παρίσι δεν επιδιώκει την αμοιβαιοποίηση του χρέους.

Παρά όμως τη σημασία μιας «υγιούς» δημοσιονομικής πολιτικής στην οποία επιμένει και η Γαλλία, το Βερολίνο θα πρέπει να επιδείξει αλληλεγγύη με τα αδύναμα μέλη της Ευρωζώνης και να τα βοηθήσει να γίνουν πιο ανταγωνιστικά. Υπονοώντας σαφώς την Ελλάδα ο κ. Λεμέρ τόνισε πως πλεονάσματα «κατ’ απαίτηση» στον προϋπολογισμό μιας χώρας δεν αρκούν για να ξεπεράσει την κρίση.

Όπως εξήγησε, οικονομικά ισχυρές χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία θα πρέπει να επενδύσουν περισσότερο στην τόνωση της ανάπτυξης. Εκτός αυτού θα πρέπει η ευρωζώνη να αναπτυχθεί σε μια πραγματική Οικονομική Ένωση και να μετατραπεί ο ΕΜΣ σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. Τις προτάσεις αυτές ο γάλλος υπουργός Οικονομικών τις συζητά αργότερα στο Παρίσι με το γερμανό ομόλογο του Όλαφ Σολτς.

Σολτς: Δεν είμαστε ηγεμόνες, προωθούμε πρωτοβουλίες

Ο Όλαφ Σολτς, σε συνέντευξη του στο περιοδικό Der Spiegel, αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η Ε.Ε. πρότεινε μεταξύ άλλων τη δημιουργία ενός κοινού ταμείου της ευρωζώνης σε περίπτωση ανόδου της ανεργίας σε κράτη-μέλη. Για να αντιμετωπίσουν τις επιβαρύνσεις των κοινωνικών ταμείων τα κράτη θα έχουν τη δυνατότητα θα δανειστούν χρήματα από αυτό το ταμείο. Μόλις όμως επιστρέψουν στην ανάπτυξη θα πρέπει να αποπληρώσουν τα δάνεια, προτείνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Στην ίδια συνέντευξη, όσον αφορά τις επικρίσεις που δέχεται η Γερμανία πως συμπεριφέρεται σαν ηγεμόνα στην Ευρώπη, ο Όλαφ Σολτς υποστήριξε ότι ο χαρακτηρισμός «ηγεμόνας» δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

«Η Γερμανία οφείλει να ενδιαφερθεί για τη νεανική ανεργία σε πολλές χώρες της Νότιας Ευρώπης ή για τις ανησυχίες των γειτόνων μας στην ανατολική Ευρώπη στο πεδίο της πολιτικής ασφαλείας, όχι μόνο για λόγους ηθικής αλλά και για το δικό της συμφέρον», εξηγεί.

Όπως τόνισε, η Ευρωπαϊκή Ένωση «είναι ένα σχετικά νέο οικοδόμημα. Γι’ αυτό και η Γερμανία θα έπρεπε να προωθεί πρωτοβουλίες για την περαιτέρω ενίσχυση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης».

Ως πηγή για τη χρηματοδότηση του ταμείου για την αντιμετώπιση της ανεργίας ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υπέδειξε την καθιέρωση φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, ο οποίος θα διοχετεύεται απευθείας στα ευρωπαϊκά ταμεία.

Ο Όλαφ Σολτς δεν αποκλείει την καθιέρωση και άλλων άμεσων ευρωπαϊκών φόρων. Γεγονός είναι πάντως ότι με τα σημερινά δεδομένα οι θεσμοί της ΕΕ δεν έχουν τη δυνατότητα επιβολής φόρων.

Ο κ. Σόλτς θεωρεί όμως τη στιγμή ευνοϊκή για την έναρξη σχετικής συζήτησης: Το Brexit θα δημιουργήσει κενά στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και εκτός αυτού θα πρέπει να βρεθούν πόροι για τη χρηματοδότηση ενός νέου επενδυτικού ταμείου.

Πηγή: Deutsche Welle, Spiegel

 

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.