Δέσμευση λογαριασμών για τις χρυσές βίζες

Χρυσή Βίζα, pos

Στη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του πρώην αντιπρόεδρου της Jumbo, Ευάγγελου Παπαευαγγέλου, και των εταιρειών που εμπλέκονται σε αυτές, για την υπόθεση πώλησης ακινήτων σε Κινέζους επενδυτές, προχώρησε η Αρχή για το Ξέπλυμα Βρόμικου Χρήματος.

Τη σχετική εντολή έδωσε η επικεφαλής της Αρχής (αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου), Αννα Ζαΐρη, καθώς εξετάζεται το ενδεχόμενο διακίνησης μαύρου χρήματος μέσω των επίμαχων αγοραπωλησιών.

Υπενθυμίζεται ότι με εντολή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, ήδη η υπόθεση διερευνάται από την Οικονομική Εισαγγελία προκειμένου να εξεταστούν οι πωλήσεις ακινήτων σε Κινέζους επενδυτές από τον αντιπρόεδρο της Jumbo Ευάγγελο Παπαευαγγέλου.

Σύμφωνα με έρευνα των κινεζικών αρχών, φέρεται να είχε συστήσει προσωπική εταιρεία μέσω της οποίας πραγματοποιούσε πωλήσεις ακινήτων σε Κινέζους, αξίας 40 εκατομμυρίων ευρώ, μέσω POs.

Ωστόσο, στην Κίνα την περίοδο αυτή είχαν επιβληθεί κεφαλαιακοί έλεγχοι (capital controls), με αποτέλεσμα αυτή η πρακτική να είναι παράνομη.

Οι αγοραστές φαίνεται πως ξεπερνούσαν τα εμπόδια στην κίνηση κεφαλαίων μέσω της χρήσης των POs, και παράλληλα έμπαιναν στο πρόγραμμα της Χρυσής Βίζα (και των προνομίων της).

Ερευνα για το θέμα διενεργεί και η Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η διοίκηση της Jumbo, πάντως, ξεκαθάρισε ότι η υπόθεση αφορά προσωπική δραστηριότητα του κ. Παπαευαγγέλου και δεν σχετίζεται με την εταιρεία.

Έντυπη έκδοση

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.