Δέσμευση για διαρκή δημόσια λογοδοσία

Γιάννης Δραγασάκης, αντιπρόεδρος Κυβέρνησης

Tις 142 δράσεις του υπουργείου Οικονομίας για την αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας τη δεκαετία 2020–2030 παρουσιάζει το υπουργείο δίνοντας παράλληλα το γενικότερο πολιτικό στίγμα της κυβέρνησης, που συμπυκνώνεται σε τρεις λέξεις: «διαρκής δημόσια λογοδοσία».

Με αφορμή τη σημερινή παρουσίαση του σχεδίου δράσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Γιάννης Δραγασάκης σε δήλωσή του υπογραμμίζει την απόφαση το σχέδιό του να δημοσιοποιηθεί (θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου), να είναι προσιτό στους πολίτες και στον έλεγχο της κοινωνίας και να λειτουργεί έτσι ως μέσο παρακολούθησης και ως διαρκής δημόσια λογοδοσία.

Οπως τονίζει ο Γιάννης Δραγασάκης: «Με τον τρόπο αυτό οι δράσεις που αναφέρονται αποκτούν αυξημένη δεσμευτικότητα και η κάθε απόκλιση πρέπει να αιτιολογείται. Αυτός ο τρόπος οργάνωσης της δράσης του υπουργείου και η έκθεσή της σε δημόσιο διάλογο και κοινωνικό έλεγχο αποτελεί ένα μικρό βήμα για έναν μεγάλο στόχο, που αφορά την αξιοπιστία της πολιτικής. Κλειδί γι’ αυτό δεν είναι η εξαγγελία, αλλά η συγκεκριμενοποίηση, η δεσμευτικότητα, η αποτελεσματικότητα και η αποδοτικότητα της υλοποίησης των στόχων που τίθενται».

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις εξαγγελίες που έγιναν στα Περιφερειακά Συνέδρια οι 89 αφορούσαν το υπουργείο Οικονομίας και οι 60 δράσεις έχουν ήδη ολοκληρωθεί, οι 11 υλοποιούνται και 18 βρίσκονται σε φάση προετοιμασίας. Δηλαδή το υπουργείο έχει ολοκληρώσει το 67% των δράσεων που εξαγγέλθηκαν από τον πρωθυπουργό στα Περιφερειακά Συνέδρια.

Κεντρικές προτεραιότητες στη νέα φάση, «μετά την έξοδο από την οδυνηρή φάση των μνημονίων και της παρατεταμένης λιτότητας», είναι:

• Ισχυρή, βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη σε ανανεωμένη βάση και με ολιστικό περιεχόμενο (οικονομικό, κοινωνικό, περιβαλλοντικό).

• Προσέλκυση ξένων επενδύσεων και συνολική τόνωση της εγχώριας επενδυτικής δραστηριότητας.

• Δημιουργία πολλών και ποιοτικών θέσεων εργασίας και δραστική μείωση της ανεργίας.

• Συγκρότηση του νέου κοινωνικού κράτους και καταπολέμηση των ανισοτήτων.

• Ριζική αντιμετώπιση των δομικών προβλημάτων, της βαριάς κληρονομιάς της κρίσης, αλλά και αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων.

Ο εθνικός σχεδιασμός αποτελεί στοιχειώδη πολιτική υποχρέωση προς τους πολίτες και τις επόμενες γενιές αλλά και την άμυνα της χώρας, όπως τονίζει ο Γ. Δραγασάκης, στην αβεβαιότητα σε εξωγενείς κινδύνους και «ανάχωμα στην ασυδοσία των συμφερόντων, ασπίδα στα χέρια της κοινωνίας, και ειδικά των αδύναμων, απέναντι τόσο σε αυθαιρεσίες των εξουσιών, όσο και στις αποτυχίες των αγορών».

Έντυπη έκδοση

 

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.