«Γκρίνια» Βρυξελλών για την αναπτυξιακή στρατηγική

Η πρώτη συζήτηση για τη στρατηγική ανάπτυξης που θα ακολουθήσει η Ελλάδα μετά την έξοδο από το μνημόνιο δεν αναμένεται στην αυριανή συνεδρίαση του EuroWorking Group (EWG) καθώς το προσχέδιο που έλαβαν οι θεσμοί δεν φαίνεται να τους ικανοποιεί. 

Έτσι το EGW θα εξετάσει την τελική έκβαση της διαπραγμάτευσης για την έγκαιρη και επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος και θα προετοιμάσει την ατζέντα του Eurogroup της 27ης Απριλίου στη Σόφια.

Τότε το ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο που έχει καταρτίσει η Αθήνα αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο σκληρής αντιπαράθεσης καθώς θα έχει εκφραστεί επισήμως η… δυσφορία των Βρυξελλών.

Ειδικότερα, όπως γράφει σήμερα η «Εφ.Συν.», το πρώτο σχέδιο των μεταρρυθμίσεων που απέστειλε η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες δεν ήταν αυτό ακριβώς που περίμεναν οι θεσμοί, οι οποίοι θα ήθελαν μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία για τη μεταμνημονιακή εποχή.

Από την πλευρά τους, οι δανειστές φαίνεται να επιμένουν σε μεταρρυθμίσεις για έλεγχο του τραπεζικού συστήματος, εκκαθάριση «κόκκινων» δανείων, μεγαλύτερη ένταση στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις, απελευθέρωση κλειστών αγορών, αλλαγές στη δημόσια διοίκηση κ.ά.

Στο αναπτυξιακό σχέδιο αναφέρθηκε σε χθεσινή συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, τονίζοντας:

«Περιγράφουμε μέσα τα πράγματα που θέλουμε να κάνουμε, τις μεταρρυθμίσεις που θέλουμε να συνεχίσουμε, τις νέες μεταρρυθμίσεις που προγραμματίζουμε σε συνδυασμό με κοινωνικές παρεμβάσεις, έτσι ώστε να είναι όλη η κοινωνία -όπως λέμε στην Πρέβεζα- on board! Να είναι συμμέτοχος.

»Αυτό έχει σημασία και για τις αγορές, διότι τους λέμε ότι αυτά θέλουμε να κάνουμε, χωρίς εκπλήξεις στη συνέχεια. Το σχέδιό μας το μαθαίνει η ελληνική κοινωνία, το γνωρίζετε κι εσείς και άρα αυτό βοηθά τις μελλοντικές εξόδους. Οι αγορές θα γνωρίζουν το πλαίσιο. Τι θέλουμε να κάνουμε, πότε και πώς θα το κάνουμε».

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.