«Γκρίζα πλεονάσματα» από το ΔΝΤ UPD

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ

Σε αναθεώρηση των προβλέψεών του για τα ελληνικά πρωτογενή πλεονάσματα προχωρά το ΔΝΤ, σύμφωνα με την έκθεση Fiscal Monitor που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα. Οι εκτιμήσεις του Ταμείου, όμως έχουν και ορισμένα «γκρίζα σημεία», κυρίως για τα πλεονάσματα του 2018 και του… 2023.

Να σημειωθεί ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για το 2018, αναθεωρεί την πρόβλεψή του σε 2,9%, όμως παραμένει απόσταση από το 3,5% κάτι που ανοίγει παραθυράκι για συζητήσεις αναφορικά με το πώς θα καλυφθεί στο συγκεκριμένο δημοσιονομικό κενό. 

Την ίδια στιγμή η πρώτη πρόβλεψη για πλεόνασμα 1,5% για το 2023 σημαίει είτε ότι το ΔΝΤ προεξοφλεί μικρότερα πλεονάσματα για εκείνη την περίοδο ή ότι κρούει εκ νέου… καμπανάκι.

Για το 2017 το Ταμείο υπερδιπλασιάζει τις προβλέψεις του για το πρωτογενές πλεόνασμα (δεν λαμβάνει υπόψη τις δαπάνες για τις πληρωμές τόκων) του 2017, καθώς πλέον το υπολογίζει στο 3,7% του ΑΕΠ, όταν πριν από μόλις έξι μήνες το εκτιμούσε στο 1,7%.

Ειδικότερα, η έκθεση προβλέπει πως το πρωτογενές πλεόνασμα θα περάσει από το 3,7% το 2017 στο 2,9% το 2018, ενώ από το 2019 ως και το 2022 θα βρίσκεται σταθερά στο 3,5%. Για το 2023 το Ταμείο υπολογίζει πως το πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 1,5% που είναι ένας αριθμός που βρίσκεται εντός των δικών του στόχων.

Διαβάστε αναλυτικά την έκθεση

Το καλοκαίρι «κληρώνει» για το αφορολόγητο

Σημειώνεται ότι νωρίτερα εκπρόσωπος του ΔΝΤ είχε ξεκαθαρίσει ότι το Ταμείο θα αποφασίσει τον Ιούνιο για το τι μέλλει γενέσθαι με το αφορολόγητο.

Πηγές του Ταμείου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, χαρακτήρισαν θετική εξέλιξη την αναθεώρηση των προβλέψεων για το πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ χαρακτήρισαν πρόωρο σε αυτή την φάση να συζητείται το σενάριο για επίσπευση της μείωσης του αφορολόγητου από το 2019, καθώς όπως είπαν το ΔΝΤ περιμένει ακόμα μια σειρά από «στοιχεία» (elements) για να τα συνυπολογίσει και έτσι να διαμορφώσει την τελική του απόφαση.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών, ο εκπρόσωπος παρέπεμψε ουσιαστικά στο Συμπληρωματικό Μνημόνιο Κατανόησης που έχει συνάψει η Ελλάδα με τους θεσμούς στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης.

«Θα κάνουμε τον Ιούνιο απολογισμό της δημοσιονομικής κατάστασης και των πολιτικών που θα χρειαστούν για να επιτευχθεί ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ με τρόπο βιώσιμο και φιλικό προς την ανάπτυξη, με βάση τα διαθέσιμα εκείνη τη στιγμή.

Η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την διαδικασία της εξόδου

Σχολιάζοντας τα νέα στοιχεία από πλευράς ΔΝΤ πηγές του Μαξίμου ανέφερα ότι «Η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την διαδικασία της εξόδου, από το πρόγραμμα και την επιτροπεία, όπως εξάλλου είμαστε βέβαιοι ότι επιθυμούν όλοι…».

Κυβερνητικές πηγές άφησαν αιχμές προς «γνωστά ΜΜΕ που εξακολουθούν να βλέπουν στον ύπνο τους νέα μέτρα και ιστορίες καταστροφής» και πρόσθεσαν ότι «Ενημερώνουμε ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα» αναφέρουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές και επισημαίνουν:

«Η εκτίμηση του ΔΝΤ για πλεόνασμα 2,9% για το 2018, είναι αναθεωρημένη προς τα πάνω σε σχέση με το στόχο 2,2%, ο οποίος έχει εγκριθεί από το Ταμείο το περασμένο καλοκαίρι. Γι αυτό εξάλλου δεν τέθηκε θέμα μέτρων και κατά την τρίτη αξιολόγηση».

Σημειώνουν δε, ότι «η απάντηση που έδωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στη σχετική ερώτηση είναι παραπάνω από σαφής» και επισημαίνουν: «Σε ό,τι αφορά την ουσία του πράγματος, πάντως, οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ υπήρξαν διαχρονικά ανακριβείς, και τα τελευταία τρία χρόνια αποδείχθηκαν πολύ κατώτερες από τα πραγματικά αποτελέσματα».

Και καταλήγοντας, οι κυβερνητικές πηγές τονίζουν: «Κανένας λόγος ανησυχίας λοιπόν. Η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τη διαδικασία της εξόδου, από το πρόγραμμα και την επιτροπεία, όπως εξάλλου είμαστε βέβαιοι ότι επιθυμούν όλοι…

 

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.