Αύξηση 24% στην εισπραξιμότητα εισφορών

ΕΦΚΑ

Ανταποκρίθηκαν στον νέο τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών οι ελεύθεροι επαγγελματίες καθώς, σύμφωνα με την εκκαθάριση που έκανε ο ΕΦΚΑ για το 2017, προκύπτει αύξηση της εισπραξιμότητας κατά 24%. Η εκκαθάριση έγινε με βάση τον νέο τρόπο υπολογισμού των εισφορών, τις διαφορές των εισοδημάτων μεταξύ των ετών 2015 (όταν δεν ήταν γνωστός ο νόμος Κατρούγκαλου) και 2016 (όταν τέθηκε σε εφαρμογή ο νέος τρόπος υπολογισμού των εισφορών) καθώς και τις εισφορές που έχουν καταβληθεί έως και τους πρώτους μήνες του 2018.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία τα οποία αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ για 1.155.354 μη μισθωτούς, που έχουν υποχρέωση να καταβάλλουν εισφορές αποκλειστικά από εισοδήματα ως ελεύθεροι επαγγελματίες, ανεξάρτητα αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες:

♦ Η εισπραξιμότητα των εισφορών ως προς το εισπραχθέν ποσό, σε αντίθεση με τα χαμηλά ποσοστά που υπήρχαν με το παλιό καθεστώς και δεν υπερέβαιναν το 53% κατά μέσο όρο, άγγιξε το 65,5% των απαιτητών εισφορών, δηλαδή βελτιώθηκε η εισπραξιμότητα κατά 24%.

♦ Το ποσοστό των ασφαλισμένων με μερική ή πλήρη συμμόρφωση έφτασε στο 74,4%. Το 23,7% των μη μισθωτών δεν έχει ούτε χρεωστικό ούτε πιστωτικό υπόλοιπο. Το 28,6% έχει πιστωτικά εκκαθαριστικά. Το 22,1% έχει κάνει μερικές καταβολές και το 25,6% δεν έχει καταβάλει καθόλου εισφορές.

Ωστόσο από την ανάλυση των ειδοποιητηρίων προκύπτει ότι περίπου το 40% των μη μισθωτών οφείλει για το 2017. Αυτό σημαίνει ότι τους επόμενους 5 μήνες όλοι αυτοί που οφείλουν μερικώς ή ολικώς στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ασφαλιστικές εισφορές θα πρέπει να καταβάλουν διπλές εισφορές (τις οφειλές του 2017 και τις τρέχουσες εισφορές του 2018 δηλαδή) προκειμένου να είναι ασφαλιστικά ενήμεροι.

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.