Αποφασίζει ο ESM για τη δόση του 1 δισ. ευρώ

Ευκλείδης Τσακαλώτος - Κλάους Ρέγκλινγκ

Με τηλεδιάσκεψη συνεδριάζει το απόγευμα το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για την υποδόση του 1 δισ. ευρώ, που απομένει από την τρίτη αξιολόγηση.

Η συζήτηση για την αποδέσμευσή της ήταν προγραμματισμένη για την προηγούμενη εβδομάδα αλλά αναβλήθηκε για σήμερα, ενώ αύριο εκπνέει η προθεσμία της διαθεσιμότητας του ποσού.

Για να μη χάσει η κυβέρνηση τη δόση πρέπει να παρουσιάσει στους δανειστές στοιχεία που να αποδεικνύουν πως από τον Μάρτιο έως σήμερα έχει αποπληρώσει ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου ύψους 1 δισ. ευρώ και έχει επεκτείνει πανελλαδικά τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. 

Κι αυτό γιατί η είσπραξη του συγκεκριμένου ποσού είχε προγραμματιστεί αρχικά για τα τέλη Απριλίου και είχε συνδεθεί με δύο προϋποθέσεις: Την καλή λειτουργία του συστήματος ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. 

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ESM, σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς, η πρόοδος κρίθηκε «ικανοποιητική», ενώ πρόοδος σημειώθηκε και αναφορικά με την περαιτέρω μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Ωστόσο, πριν την έγκριση είναι αναγκαία η επιβεβαίωση από την ελληνική πλευρά ότι πληρωμές των οφειλών έχουν πραγματοποιηθεί κανονικά.  

Αύριο, Παρασκευή, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ο πρώτος είδε χθες τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

 

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.