Απαισιόδοξοι οι μισθωτοί

Μαύρα μαντάτα κομίζουν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα στη ΓΣΕΕ σχετικά με την πορεία και τη μεγέθυνση της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με έρευνα γνώμης που διενήργησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων ALCO (Α.Μ. ΕΣΡ 12) για λογαριασμό του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, η λέξη απαισιοδοξία κυριαρχεί στις τάξεις των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα της ελληνικής οικονομίας.

Αναλυτικότερα:

● Το 70% των νέων εργαζομένων (25 έως 44 ετών) και 7 στους 10 ευέλικτα απασχολούμενους δηλώνουν απαισιόδοξοι για την πορεία της χώρας στους επόμενους μήνες.

● Το 66% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα διατηρούν δυσοίωνες εκτιμήσεις για την εξέλιξη των αμοιβών τους το επόμενο εξάμηνο.

● Μόλις 1 στους 4 δηλώνει ότι ο εργοδότης του σέβεται πλήρως τα θεσμοθετημένα εργασιακά του δικαιώματα.

Αυτά τα δεδομένα της δημοσκοπικής έρευνας κάνουν τη ΓΣΕΕ να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «αναδεικνύεται η παγίωση μιας γενικευμένης θεώρησης μηδενικών προσδοκιών που διαχέεται σε κάθε πτυχή του εργασιακού, κοινωνικού και οικονομικού γίγνεσθαι τροφοδοτώντας, μεταξύ άλλων, φαινόμενα φυγής-μετανάστευσης (brain drain)».

Ωστόσο η ίδια έρευνα αναδεικνύει και κάποια θετικά, τα οποία η διοίκηση της Εργατικής Συνομοσπονδίας εγκλωβισμένη στον αντιπολιτευτικό της οίστρο «ξεχνά» να σχολιάσει.

Συγκεκριμένα:

● Το 55% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι θα διατηρήσουν τη θέση τους στην αγορά εργασίας το επόμενο εξάμηνο (το 35% απάντησε αρνητικά).

● Το 61% δηλώνει ικανοποιημένο από την ποιότητα των συνθηκών στην εργασία τους (το 31% απάντησε αρνητικά).

● Το 51% (24% πλήρως, 27% αρκετά) θεωρεί ότι ο εργοδότης σέβεται τα εργασιακά τους δικαιώματα, ενώ μόλις το 19% απάντησε ότι τα σέβεται λίγο. Μάλιστα το 26% απάντησε ότι δεν γνωρίζει ή δεν θέλει να απαντήσει. «Η σημερινή κατάσταση στην αγορά εργασίας δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας. Τα πλήγματα που έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα έχουν διαμορφώσει ένα αρνητικό κλίμα, το οποίο απαιτεί ουσιαστικές παρεμβάσεις επαναφοράς του ατομικού και συλλογικού εργατικού δικαίου» είναι η επίσημη θέση της ΓΣΕΕ σε σχέση με τη δημοσκοπική έρευνα γνώμης.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο χρονικό διάστημα από 28/8 έως 2/9/2018 σε δείγμα 1.500 ατόμων ηλικίας 17 ετών και άνω σε όλη την Ελλάδα, με τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία και στάθμιση φύλου, ηλικίας και ψήφου στις εκλογές Σεπτεμβρίου 2015 (στατιστικό σφάλμα +/-2,6% σε διάστημα βεβαιότητας 95%).

Έντυπη έκδοση

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.