Απαγόρευση κινητοποιήσεων σε προαστιακό και λοιπό σιδηροδρομικό δίκτυο

Συρμός με το λογότυπο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Κανονικά θα κινηθούν σήμερα και αύριο οι συρμοί του προαστιακού και του υπόλοιπου σιδηροδρομικού δικτύου, καθώς η διοίκηση της ιδιωτικοποιημένης ΤΡΑΙΝΟΣΕ προσέφυγε στα δικαστήρια ζητώντας να κηρυχθούν παράνομες και καταχρηστικές οι κινητοποιήσεις που έχει κηρύξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, με βασικό αίτημα την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας για την ΕΕΣΣΤΥ.

Με προσωρινή διαταγή απαγορεύτηκαν οι κινητοποιήσεις ώς την έκδοση της απόφασης, που αναμένεται την Πέμπτη ή την Παρασκευή.

Ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ότι στην υπερασπιστική γραμμή της ΤΡΑΙΝΟΣΕ επισυνάπτεται το κοινό δελτίο Τύπου που έχουν εκδώσει τα δύο σωματεία των εργαζομένων στην εταιρεία, που βρίσκεται ήδη υπό τον έλεγχο των ιταλικών σιδηρόδρομων, οι οποίοι είναι και οι αγοραστές για την ΕΕΣΣΤΥ.

Η ΠΟΣ είχε εξαγγείλει τρεις τρίωρες στάσεις εργασίας για τέσσερις ημέρες (σήμερα, την Παρασκευή, τη Δευτέρα και την ερχόμενη Τετάρτη) και 24ωρη απεργία για την Παρασκευή 20 Ιουλίου.

Περιλαμβάνει όλους τους εργαζομένους στον σιδηρόδρομο (ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, ΓΑΙΑΟΣΕ, ΕΕΣΣΤΥ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ), με βασικό αίτημα την κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων για τους περίπου 700 εργαζομένους στις επισκευαστικές βάσεις του δικτύου που διαχειρίζεται η ΕΕΣΣΤΥ.

Στελέχη της Ομοσπονδίας, με τα οποία επικοινώνησε η «Εφ.Συν.», επισήμαναν ότι η σημερινή διοίκηση της υπό ιδιωτικοποίηση εταιρείας έχει συμφωνήσει για την υπογραφή της σύμβασης, η οποία λήγει στις 14 του μηνός και επιπλέον δεν συνεπάγεται οικονομική επιβάρυνση.

«Θα είναι μια κατοχύρωση των συναδέλφων μας», μας είπε χαρακτηριστικά συνδικαλιστής, που επισήμανε ότι με το άρθρο 231 του νόμου 4389/2016 ορίζεται ότι η ισχύς των κανονισμών εργασίας για τους εργαζομένους της ΕΕΣΣΤΥ παύει μετά την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας.

Οι αρμόδιοι της ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα προχωρήσουν στην ενοποίηση των δύο εταιρειών που έχουν αποσχισθεί από τον ΟΣΕ, ενώ η διοίκηση της ΕΕΣΣΤΥ πέτυχε, με τον τελευταίο νόμο για τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης, τη μετάταξη 270 εργαζομένων της στο Δημόσιο.

Εξάωρη στάση εργασίας αύριο στο μετρό, από τις 11 π.μ. ώς τις 5 μ.μ., έχει εξαγγείλει το σωματείο των ηλεκτροδηγών για να πραγματοποιήσει γενική συνέλευση με βασικό αίτημα την κήρυξη 24ωρης απεργίας.

Έντυπη έκδοση

 

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.