Αντίο Ντέλια

Ντέλια Βελκουλέσκου

Πριν βγει ο Φεβρουάριος θα έρθουν τελικά οι θεσμοί στην Αθήνα, αφού τα ανοιχτά θέματα είναι πολλά (παρεμβάσεις στο χρέος, προαπαιτούμενα 4ης αξιολόγησης, επόμενη μέρα Μνημονίου) και ο χρόνος που χρειάζεται για να μπουν σε μια σειρά και να ολοκληρωθούν είναι πολύ μεγαλύτερος.

Η κάθοδος του κουαρτέτου στη χώρα μας έχει προγραμματιστεί για τις 26 Φεβρουαρίου, μία εβδομάδα μετά το Eurogroup, ενώ από τις συζητήσεις που θα λάβουν χώρα στο «Χίλτον» θα απουσιάζει το πρόσωπο, το όνομα του οποίου συνδέθηκε με τις μεγάλες περικοπές που έγιναν στις συντάξεις.

Η επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Ντέλια Βελκουλέσκου, έπειτα από τρία χρόνια παρουσίας στο ελληνικό πρόγραμμα αποφάσισε να αποχωρήσει.

Τα περιθώρια

Τη θέση της θα πάρει ο Αμερικανός Πίτερ Ντόλμαν, ο οποίος δεν φαίνεται να ανήκει στον πυρήνα των «σκληρών» του Ταμείου.

Η υπόλοιπη ομάδα των επικεφαλής των δανειστών παραμένει αμετάβλητη: Ντέκλαν Κοστέλο από την Κομισιόν, Φρανσέσκο Ντρούντι από την ΕΚΤ και Νίκολας Τζιαμαριόλι από τον ESM.

Το μήνυμα που θέλουν να περάσουν οι δανειστές με τον ερχομό τους είναι ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό από την ελληνική πλευρά, η οποία μέχρι τον Αύγουστο του 2018, που θα εξέλθει από το Πρόγραμμα, θα πρέπει να ανεβάσει στροφές και να ολοκληρώσει τα 88 προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης συν τα 3 που απομένουν από την 3η (η απόφαση του ΣτΕ για το Ελληνικό, η αποτελεσματικότητα του μηχανισμού ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και οι προσκλήσεις ενδιαφέροντος για το δίκτυο φυσικού αερίου), τα οποία όμως, όπως είναι αντιληπτό, δεν επιδέχονται παρεμβάσεις απ? ? την κυβέρνηση.

Το χρέος

Με το κουαρτέτο η ελληνική πλευρά θα συνεχίσει τις συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο για το χρέος στη βάση της γαλλικής πρότασης, την οποία επεξεργάζεται υπο-ομάδα του EuroWorking Group.

Με δεδομένο τον στόχο ότι οι αποφάσεις για το χρέος επιδιώκεται να «κλειδώσουν» στο Eurogroup της 12ης Μαρτίου, το θέμα αυτό θα είναι το πρώτο που θα συζητηθεί με τους πιστωτές στο «Χίλτον».

Πριν οι επικεφαλής αναχωρήσουν από την Αθήνα θα πάρουν μαζί τους και το ελληνικό σχέδιο των μεταρρυθμίσεων των επόμενων τεσσάρων ετών, για να το μελετήσουν και να κάνουν τις παρατηρήσεις τους.

Το σχέδιο μεταρρυθμίσεων Τσακαλώτου θα «κουμπώσει» στη συνέχεια με το μετα-μνημονιακό πλαίσιο των δεσμεύσεων των δανειστών που θα περιλαμβάνει πρόσθετες παρεμβάσεις κυρίως στη δημόσια διοίκηση και στα εργασιακά καθώς και ρήτρες μη αναστροφής των μεταρρυθμίσεων που έχουν γίνει αλλά και αυτές που δεν έγιναν με τα προηγούμενα τρία μνημόνια.

 

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.