Αντίμετρα στους αμερικανικούς δασμούς μελετά η Ε.Ε.

Φρανς Τίμερανς

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να απαντήσει με αντίμετρα στην επιβολή δασμών στον χάλυβα και το αλουμίνιο από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς.

Ο Φρανς Τίμερμανς, που μετέχει στη διάσκεψη για τον χάλυβα που διεξάγεται στο Ντίλινγκεν, στη Γερμανία, τόνισε πως η Ευρώπη δεν αντιλαμβάνεται τη λογική Τραμπ περί «εθνικής ασφάλειας».

«Αν λέει πως ο λόγος γι’ αυτά τα μέτρα είναι η ασφάλεια, τότε εμείς λέμε ότι δεν υπάρχει λόγος να επιβάλει αυτούς τους δασμούς σε εμάς. Πώς ο ευρωπαϊκός χάλυβας είναι απειλή για τις ΗΠΑ;», αναρωτήθηκε.

Και συμπλήρωσε:

«Αν καταστεί αναγκαίο, θα ετοιμάσουμε αντίμετρα, αλλά αυτά θα συνάδουν με τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου».

Από τη δική του πλευρά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, υποστήριξε ότι προγραμματίζονται συναντήσεις υπουργών της κυβέρνησής του με αξιωματούχους της Ε.Ε. για να συζητηθούν οι εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών, μετά την απόφαση που έλαβε να επιβάλει δασμούς 25% στον εισαγόμενο χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο. Μάλιστα μίλησε για άδικους δασμούς και φραγμούς της Ε.Ε. εις βάρος αμερικανικών προϊόντων.

«Ο υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος θα μιλήσει με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξάλειψη των μεγάλων Δασμών και Φραγμών που χρησιμοποιούν εναντίον των ΗΠΑ. Δεν είναι δίκαιο για τους αγρότες και τους κατασκευαστές μας» έγραψε στο Twitter.

Μετά την ανακοίνωση για την επιβολή δασμών, από τους οποίους εξαιρούνται προς το παρόν το Μεξικό και ο Καναδάς, όλοι οι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ απειλούν με αντίποινα.

Λόγω των αντιδράσεων, η Ουάσινγκτον δηλώνει ότι θα δείξει «ευελιξία» και προς άλλους «φίλους και εταίρους» πλην των Καναδά και Μεξικού.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν Ενρίκο Μπρίβιο, οι Βρυξέλλες περιμένουν κάποιες αποσαφηνίσεις σχετικά με το ποιος θα εξαιρεθεί από τους δασμούς.

Μάλιστα είπε ότι προς το παρόν δεν σχεδιάζεται «καμία συνάντηση» μεταξύ Ευρωπαίων αξιωματούχων και του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου, αλλά εντός της εβδομάδας αναμένεται να γίνουν επαφές «σε διάφορα επίπεδα» για το θέμα των δασμών.

Αντίμετρα και από τη Σεούλ

Η παραδοσιακή σύμμαχος των ΗΠΑ Νότια Κορέα απειλεί και από τη δική της πλευρά με αντίμετρα στα μέτρα προστατευτισμού που λαμβάνουν οι ΗΠΑ.

Ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Οικονομικών, Κιμ Ντονγκ-γιον, δήλωσε ότι η Σεούλ θα «χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα» που έχει στη διάθεσή της για να αντιδράσει στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου.

«Θα καταστήσουμε σαφές ποια είναι η στάση μας», ανέφερε, τονίζοντας ότι η νοτιοκορεατική κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει «όλα τα πιθανά μέσα για να αντιδράσει στα μέτρα των ΗΠΑ για τους δασμούς στα μέταλλα και θα κάνει μια ολόπλευρη προσπάθεια».

Συμπλήρωσε δε ότι η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας θα αποφασίσει εάν η χώρα θα ενταχθεί στη νέα συμφωνία για τις ελεύθερες εμπορικές συναλλαγές στην περιοχή του Ειρηνικού μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018, σημείωσε ο Κιμ.

Τη συμφωνία στην οποία δεν μετέχουν οι ΗΠΑ υπέγραψαν 11 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ιαπωνία και ο Καναδάς, κάτι που εκτιμάται ότι σκοπό έχει να στείλει μήνυμα εναντίον του προστατευτισμού και των εμπορικών πολέμων.

 

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.