Ανοιγμα με Novartis και Καμμένο

Τις εκκρεμότητές της σε κρίσιμα ζητήματα (εσωτερικά αλλά και ευρύτερου πολιτικού ενδιαφέροντος) πρόκειται να κλείσει η Βουλή την πρώτη εβδομάδα της λειτουργίας της μετά τη δεκαήμερη αναστολή των εργασιών της λόγω Πάσχα.

Οπως ήδη προγραμματίστηκε, το απόγευμα της Τρίτης 17 Απριλίου πρόκειται να συνεδριάσει, ενδεχομένως και για τελευταία φορά, η προανακριτική επιτροπή για τη Νοvartis προκειμένου να ληφθεί και τυπικά η απόφαση για την αναρμοδιότητά της στην εξέλιξη της διερεύνησης της σκανδαλώδους υπόθεσης.

Στη συγκεκριμένη συνεδρίασή της η επιτροπή θα διαμορφώσει στην τελική του μορφή το νομικό σκεπτικό που θα τεκμηριώσει την εισήγηση της κυβερνητικής πλευράς περί αναρμοδιότητας στη διερεύνηση των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών των δέκα πολιτικών προσώπων που φέρονται ως εμπλεκόμενοι στην υπόθεση.

Το σχετικό κείμενο προετοιμάζεται από τους εισηγητές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛΛ., Ν. Παρασκευόπουλο και Γ. Λαζαρίδη, και αφού επικυρωθεί από τα μέλη της επιτροπής (σ.σ. μετέχουν πλέον μόνο οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας μετά την αποχώρηση των εκπροσώπων των άλλων κομμάτων), θα ενσωματωθεί στο πόρισμα που θα εκδοθεί στη συνέχεια.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε προαναγγείλει μετά την τελευταία συνεδρίαση της προανακριτικής (29/3) ο πρόεδρός της Θ. Δρίτσας, το πόρισμα θα συνταχθεί το αργότερο μέχρι τις 20 Απριλίου και στη συνέχεια θα εισαχθεί για συζήτηση στην Ολομέλεια. Ο πρόεδρος της επιτροπής είχε υπογραμμίσει τότε πως επρόκειτο να ληφθούν υπόψη, εκτός του διαθέσιμου υλικού, και οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης, οι ενστάσεις «περί απαραδέκτου» του Ευάγγ. Βενιζέλου αλλά και οι σχετικές επισημάνσεις που διατύπωσαν στις επιστολές τους οι άλλοι εννέα πολιτι κοί.

Αλλά και δύο ημέρες μετά, στις 19 Απριλίου, αναμένεται συζήτηση ζωηρού ενδιαφέροντος στη Βουλή στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας που προγραμματίστηκε το πρωί της Πέμπτης (η συνεδρίαση επρόκειτο να γίνει τη Μ. Εβδομάδα, αλλά μετατοπίστηκε για μετά το Πάσχα).

Τα μέλη της Επιτροπής θα τοποθετηθούν σχετικά με τη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής που ζητήθηκε από την πρόεδρό της Τ. Χριστοδουλοπούλου λόγω της διένεξης μεταξύ κυβερνητικής και αντιπολιτευτικής πλευράς για την ακρόαση του Π. Καμμένου.

Το ζήτημα της κλήτευσης του υπουργού Αμυνας (για την υπόθεση πώλησης βλημάτων στη Σ. Αραβία) τέθηκε από Ν.Δ., ΔΗΣΥ και Ποτάμι, εκκρεμεί από τον περασμένο Νοέμβριο και αναμένεται στη συγκεκριμένη συνεδρίαση να κλείσει, αφού προηγουμένως επαναπροσδιοριστούν οι αρμοδιότητες της Επιτροπής Θεσμών και το δικαίωμα της μειοψηφίας των μελών της στην ακρόαση προσώπων.

Στην Ολομέλεια, τέλος, προγραμματίστηκαν δύο συζητήσεις, την Τρίτη17 Απριλίου και την Τετάρτη 18, με νομοσχέδια (κυρώσεις συμφωνιών) των υπουργείων Οικονομικών και Αμυνας.

   

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.