Αισιοδοξία για τα stress tests

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα είναι σε θέση να στηρίξει τα επόμενα βήματα της χώρας και να χρηματοδοτήσει την οικονομία, καθώς όλες οι τράπεζες, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας, Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, θα περάσουν επιτυχώς της άσκηση αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η αισιοδοξία του Λ. Φραγκιαδάκη διατυπώθηκε στο περιθώριο εκδήλωσης για την υπογραφή συμφωνίας με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων για συμβάσεις εγγυήσεων ύψους 640 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Πρόκειται ωστόσο για κάτι… παραπάνω από απλή αισιοδοξία, καθώς, στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, οι διοικήσεις των συστηματικών τραπεζών ενημερώθηκαν από υψηλόβαθμα στελέχη του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ για τα αποτελέσματα του ελέγχου των στοιχείων που είχαν στείλει και αφορούσαν την πορεία μείωσης των προβληματικών δανειακών χαρτοφυλακίων.

Η ενημέρωση έγινε μέσω τηλεδιασκέψεων και, όπως προκύπτει, και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες πέρασαν με επιτυχία αυτό το σκέλος της άσκησης.

Αύριο, οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τραπεζών, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης της Εθνικής, Χρήστος Μεγάλου της Πειραιώς, Δημήτρης Μαντζούνης της Αlpha και Φωκίων Καραβίας της Eurobank μεταβαίνουν στη Φρανκφούρτη, ώστε να ενημερωθούν για τα ακριβή στοιχεία της άσκησης. Τραπεζικές πηγές ανέφεραν ότι ο έλεγχος που προσκόμισαν οι ελληνικές τράπεζες έδειξε ότι, ακόμα και στο δυσμενές σενάριο, εκπληρώνονται οι κεφαλαιακές απαιτήσεις που έχει θέσει η ΕΚΤ.

Οι πληροφορίες θα επιβεβαιωθούν σε λιγότερο από 20 ημέρες, καθώς τα επίσημα αποτελέσματα των stress tests θα ανακοινωθούν 4-5 Μαΐου και, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, θα διαψευστούν οι «Κασσάνδρες».

Το υψηλό απόθεμα προβλέψεων που διαθέτει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αποτελεί τη βασική παράμετρο για να βγουν… αλώβητες οι τράπεζες από τα stress tests, αναφέρουν τραπεζικοί κύκλοι.

Σημειώνεται ότι, μετά και τον συνυπολογισμό των επιπτώσεων του νέου λογιστικού IFRS 9 των 5,7 δισ. ευρώ, οι προβλέψεις προσεγγίζουν πλέον τα 55 δισ. ευρώ.

Ακόμα κι αν προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες, θα είναι πολύ μικρές και απολύτως διαχειρίσιμες και θα πρέπει να καλυφθούν μέχρι το τέλος του 2019.

Βάσει των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2017, οι ελληνικές συστημικές τράπεζες διαθέτουν από τους υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο δείκτης για την Alpha Bank διαμορφώθηκε στο 18,3%, για την Εθνική στο 16,7%, για την Πειραιώς στο 15,4% και για τη Eurobank στο 15,3%.

Τα ελληνικά αποτελέσματα θα είναι τα πρώτα που θα δημοσιοποιηθούν από την ΕΚΤ, καθώς για τις υπόλοιπες 150 συστημικές τράπεζες της ευρωζώνης τα stress tests θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο και θα ολοκληρωθούν πριν από το τέλος του 2018.

Εθνική Ασφαλιστική

Με στόχο την υποβολή δεσμευτικών προσφορών, το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου επανεκκινείται η διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής. Η Εθνική Τράπεζα ενημέρωσε όσους υπέβαλαν, στο πλαίσιο του διαγωνισμού, δεσμευτικές προσφορές ότι μπορούν να καταθέσουν νέες προσφορές, αφού διενεργήσουν νέο έλεγχο με βάση τα στοιχεία του ισολογισμού της 31ης Δεκεμβρίου 2017. Πιθανότερη ημερομηνία για το άνοιγμα του virtual data είναι η αυριανή και κατ’ αρχήν ενδιαφέρον έχουν δηλώσει οι κινεζικές Fosun και Gongbao.

Οπως είπε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, η τράπεζα εξετάζει τις «λεπτές διαδικασίες» για την προσέγγιση των δύο επενδυτικών ομίλων από την Κίνα (σ.σ. Fosun και Gongbao), ώστε η πώληση να λάβει χώρα το συντομότερο δυνατόν, με θετική επίπτωση για την Εθνική Τράπεζα. Η Εθνική Ασφαλιστική, όπως είπε, είναι σε πάρα πολύ καλή κατάσταση, γεγονός που παρέχει δυνατότητα ευελιξίας στην ΕΤΕ.

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.