«Αγκάθι» η επιχειρηματική αναξιοπιστία

Νικόλαος Καραμούζης

Οι αλλαγές στον νόμο για την εταιρική διακυβέρνηση, ώστε να είναι ουσιαστικό και τυπικό το πλαίσιο, είναι επιβεβλημένες αν θέλουμε επενδύσεις, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, Νικόλα Καραμούζη.

«Τελευταία έχουμε γίνει μάρτυρες γεγονότων που δεν περιποιούν τιμή για την ελληνική επιχειρηματικότητα» ανέφερε ο πρόεδρος της Ενωσης φωτογραφίζοντας, από το βήμα του συνεδρίου Athens Investment Forum 2018, τις υποθέσεις της Folli Follie και του Ευάγγ. Παπαευαγγέλου (Destiny – Eθνική). Δυστυχώς, όπως είπε, φτάνει ένα αρνητικό γεγονός για να επισκιάσει πολλές άλλες φωτεινές προσπάθειες.

«Τέτοια φαινόμενα είναι πολλά στην παγκόσμια επιχειρηματική ιστορία. Ομως, σε μια χώρα με πρόβλημα αξιοπιστίας όπως η Ελλάδα, η ιδιωτική επιχειρηματική αξιοπιστία παίζει βαρύνοντα ρόλο στη διαμόρφωση συνολικά θετικού επενδυτικού κλίματος» υπογράμμισε ο Ν. Καραμούζης, συμπληρώνοντας ότι χωρίς σύγχρονο πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης για τις επιχειρήσεις «κανείς δεν θα επενδύσει ή δεν θα δανείσει πουθενά και σε κανέναν, εάν δεν πεισθεί ότι τα συμφέροντά του προστατεύονται επαρκώς».

Η χώρα χρειάζεται ένα επενδυτικό σοκ, επενδύσεις που θα «τρέχουν» με διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης και το κατάλληλο πλαίσιο θα διασφαλίσει, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης, ότι η επενδυτική πρόθεση δεν θα μετατραπεί σε επενδυτική Οδύσσεια.

Επιπρόσθετα, για να καταστεί η Ελλάδα ελκυστικός τόπος για ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις απαιτείται μείωση στους φορολογικούς και ασφαλιστικούς συντελεστές, οι οποίοι δεν πρέπει να αλλάζουν κάθε Σαββατοκύριακο.

Σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, ο Ν. Καραμούζης επανέλαβε ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος είναι απαραίτητη προϋπόθεση για χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού και αύξηση των χρηματοδοτήσεων.

Τα «κόκκινα» δάνεια και τα επιτόκια δανεισμού ήταν από τα θέματα που απασχόλησαν το συνέδριο «Capital+Vision 2018». Ο επικεφαλής των τεχνοκρατών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τη χώρα μας, Φραντσέσκο Ντρούντι, ζήτησε αποτελεσματικότερες προσπάθειες μείωσης των «κόκκινων» δανείων από τις ελληνικές τράπεζες, με αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων, δηλαδή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, των πωλήσεων και τιτλοποιήσεων «κόκκινων» δανείων και του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Οσον αφορά την πρόσβαση των ελληνικών επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό ο αξιωματούχος της ΕΚΤ σημείωσε ότι στη χώρα μας δεν έχει καταγραφεί βελτίωση στην πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην τραπεζική χρηματοδότηση σε αντίθεση με την υπόλοιπη ευρωζώνη, τα επιτόκια δανεισμού παραμένουν υψηλά και ο πιστωτικός κίνδυνος επίσης υψηλός.

Έντυπη έκδοση

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.