Έτοιμη για την απεργία η ΠΝΟ

Αμετακίνητοι στην απόφασή τους για την 24ωρη πανελλαδική απεργία της Τετάρτης, με προοπτική κλιμάκωσης, εμφανίζονται οι ναυτεργάτες, καθώς τα σωματεία τους προετοιμάζουν την οργάνωσή της και την περιφρούρησή της.

Βασικοί λόγοι της απεργιακής κινητοποίησης, οι έντονες διαφωνίες τους για το σχέδιο της υπουργικής απόφασης που αφορά τις ενδομεταφορές σε ελληνικά λιμάνια από πλοία με σημαία τρίτου κράτους, αλλά και η κατάργηση του νόμου 4150/2013 για τις οργανικές συνθέσεις των πληρωμάτων στα πλοία που εκτελούν δρομολόγια στις γραμμές Πάτρας-Ιταλίας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η ΠΝΟ την Πέμπτη έστειλε επιστολή προς το υπουργείο Ναυτιλίας, στην οποία αναφέρει ότι εάν τελικά ο υπουργός προχωρήσει στην έκδοση της απόφασης, τότε θα πρέπει να ενσωματώσει σε αυτήν οπωσδήποτε συγκεκριμένες διευκρινίσεις, τις οποίες και καταγράφει αναλυτικά.

Κάποιες από αυτές είναι:

  • Να προστατευτούν οι θέσεις εργασίας των Ελλήνων ναυτικών και για τον λόγο αυτό όταν δίνεται άδεια για δρομολόγηση πλοίου με σημαία τρίτου κράτους, οι ναυτικοί να είναι υποχρεωτικά Ελληνες, αμειβόμενοι με ΣΣΕ της ΠΝΟ και ασφαλισμένοι σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία.
  • Η μη προσφορά Ελλήνων ναυτικών θα βεβαιώνεται από το ΓΕΝΕ αλλά και από τα σωματεία της ΠΝΟ.
  • Η επάνδρωση του πληρώματος δεν θα είναι η ελάχιστη αλλά αυτή που θα εξυπηρετεί την ασφάλεια και τις ανάγκες του πλοίου σε όλη τη διάρκεια του εγκεκριμένου δρομολογίου, ενώ σε περίπτωση απεργιακών κινητοποιήσεων σε καμιά περίπτωση δεν θα χορηγείται άδεια εκτέλεσης δρομολογίων σε πλοία με σημαία τρίτου κράτους. 

Πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας τόνισαν στην «Εφ.Συν.» ότι το υπουργείο θα εξετάσει, θα αξιολογήσει τις προτάσεις της ΠΝΟ και θα αποφασίσει. 

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.